Europa köper fler vapen – Ryssland sĂ€ljer fĂ€rre

Allt fler större vapen strömmar till Europa. PÄ grund av kriget i Ukraina har vapenimporten ökat kraftigt de senaste Ären.
–Det Ă€r ett nytt tecken pĂ„ att vĂ€rlden rustar upp, sĂ€ger fredsforskaren Pieter D Wezeman.

Ryska vapenförsÀljare vid en försvarskonferens i Abu Dhabi i februari. Ryssland sÄlde allt frÄn AK47:or till robotsystem under mÀssan, trots sanktionerna frÄn vÀst.

Ryska vapenförsÀljare vid en försvarskonferens i Abu Dhabi i februari. Ryssland sÄlde allt frÄn AK47:or till robotsystem under mÀssan, trots sanktionerna frÄn vÀst.

Foto: Jon Gambrell/AP/TT

VĂ€rlden2023-03-13 02:26

De europeiska NatolĂ€nderna har de senaste Ă„ren ökat sin vapenimport med 65 procent, enligt en rapport frĂ„n fredsforskningsinstitutet Sipri. Den dystra utvecklingen – som inleddes redan i samband med Rysslands annektering av Krim 2014 – visar att möjligheterna för nedrustning och vapenbegrĂ€nsning nu Ă€r Ă€nnu mindre Ă€n tidigare, sĂ€ger Pieter D Wezeman, senior forskare om vapenöverföringar vid Sipri.

– Det Ă€r ett tecken pĂ„ att lĂ€nderna verkligen ser militĂ€ra medel som det viktigaste svaret pĂ„ den ökade hotbild de ser i Europa.

Den ökade europeiska importen Àr inte ovÀntad i och med kriget i Ukraina, sÀger Wezeman. Vapenimporten Àr bara ytterligare ett sÀtt att belysa att sÀkerhetslÀget i vÀrlden inte ser bra ut.

– Det visar helt enkelt att det i stora delar av vĂ€rlden finns en tro pĂ„ att just vapen spelar en viktig roll i att försvara lĂ€nder och förebygga konflikter.

Ryska stridsplan till Iran

I och med Rysslands anfallskrig blev Ukraina under fjolÄret vÀrldens tredje största vapenimportör. FrÄn 1991 och fram till slutet av 2021 importerade landet fÄ större vapen, nÄgot som Àndrades drastiskt i samband med invasionen i februari i fjol.

Indien Àr fortsatt vÀrldens största importör, men Àven Saudiarabien och Qatar sticker ut. Iran, som mellan 2018 och 2022 praktiskt taget inte köpte nÄgra större vapen alls, har nu bestÀllt 24 stridsflygplan frÄn Ryssland.

Kriget i Ukraina visar sig ocksÄ i exportsiffrorna. VÀrldens vapenexport har i tre decennier dominerats av USA och Ryssland, men nu vidgas gapet dem emellan.

"Sorg för ryska regimen"

Medan USA:s export har ökat har Rysslands minskat med 31 procent. Rysslands export till Indien, som lÀnge varit den största mottagaren av ryska vapen, minskade med 37 procent. De enda lÀnderna dit Ryssland pÄ sistone exporterat fler vapen Àn tidigare Àr Kina och Egypten.

– Detta verkar vara en sista ökning av kinesisk vapenimport frĂ„n Ryssland, sĂ€ger Pieter D Wezeman och fortsĂ€tter:

– Allt tyder pĂ„ att Kina nu byggt upp en egen vapenindustri, delvis baserad pĂ„ det som importerats frĂ„n Ryssland tidigare.

Enligt Wezeman Ă€r det troligt att Rysslands vapenexport kommer att minska ytterligare till följd av invasionen av Ukraina – inte minst dĂ„ Ryssland prioriterar vapenproduktion och leveranser till de egna vĂ€pnade styrkorna. De hĂ„rda sanktionerna mot landet spelar ocksĂ„ in, samt att lĂ€nder som USA pressar andra att inte köpa ryska vapen.

– Det Ă€r med stor sĂ€kerhet en sorg för den ryska vapenindustrin och den ryska regimen, sĂ€ger Wezeman.

Svenska vapen heta

Totalt sett minskade dock vapenöverföringarna i vĂ€rlden under 2018–2022, jĂ€mfört med 2013–2017.

Importen till enskilda lÀnder med stora geopolitiska spÀnningar ökar dock kraftigt, konstaterar Sipri. Bland annat ökade Japans vapenimport med 171 procent, Sydkoreas med 61 procent och Australiens med 23 procent. FrÀmst handlade det om fler lÄngdistansvapen i ljuset av den vÀxande hotbilden frÄn Kina och Nordkorea.

Samtidigt Ă€r svenska vapen eftertraktade. PĂ„ Sipris lista över vĂ€rldens största vapenexportörer 2018–2022 placerar sig Sverige pĂ„ 13:e plats.

Trots de stora militĂ€ra stödpaketen under kriget Ă€r Ukraina dock inte den största mottagaren av svenska vapen. Merparten gĂ„r i stĂ€llet till USA, Pakistan och Brasilien.

Fakta: Vapenhandeln i vÀrlden

De största vapenimportörerna i vĂ€rlden, 2018–2022:

Indien

Saudiarabien

Qatar

Australien

Kina

De fem största importörerna mottog sammanlagt 36 procent av vÀrldens exporterade vapen under perioden.

De största vapenexportörerna i vĂ€rlden, 2018–2022:

USA

Ryssland

Frankrike

Kina

Tyskland

Sverige placerade sig pĂ„ plats 13 pĂ„ listan över vĂ€rldens största vapenexportörer 2018–2022. De fem största exportörerna stod tillsammans för 76 procent av exporterna under perioden.

KĂ€lla: Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!