Den 14 april 1917 levererar Nyköpings Utskänknings Aktiebolag en hel rad klirrande flaskor till Nynäs, däribland en flaska akvavit, en flaska punsch och 25 flaskor sherry. Räkningen slutar på 228 kronor och 10 öre och finns bevarad i Nynäs enorma arkiv. Där finns också räkenskaper, brev och dagböcker som avslöjar en hel del om gångna tiders ätande och drickande.
– Det är väl dokumenterat vad som skördades, odlades och jagades här på Nynäs så vi har ganska bra koll på vad man egentligen åt, säger Pontus Carlweitz som är intendent på Nynäs slott.
Man vet också en hel del om vad man inte åt, nämligen importerad frukt, halvfabrikat och bröd i plastförpackning. Skillnaden i matvanor då och nu har antikvarie Ingegerd Wachtmeister uppmärksammat i utställningen "Friherrinnan hade inga bananer". Friherrinnan i fråga är Ebba Gripenstedt som bodde på Nynäs fram till 1927.
– Om Ebba kunnat besöka vår tid och se vad vi åt hade hon nog blivit väldigt förvånad. Dels för att hon själv inte hade tillgång till 100 sorters pasta och gröt i plastkorv, men också för att det hon uppfattade som självklar vardagsmat är det absolut trendigaste man kan tänka sig i dag. Det handlar om sådant som surdegsbröd, långkok, närodlat och egen korvtillverkning, säger Ingegerd Wachtmeister.
Hon hoppas att sommarens utställning ska få besökarna att fundera kring vårt sätt att laga och äta mat förr och nu. Friherrinnans mat på Nynäs hade till exempel inte färdats långa sträckor, innehöll inte en massa e-tillsatser och matspillet var litet.
– Vi föreställer oss ibland att livet var väldigt eländigt förr, men man åt ganska bra för 100 år sedan. Det är spännande att få fundera på äldre mattraditioner nu när vi fått en ökad matmedvetenhet, säger Ingegerd Wachtmeister.
Under sommarfredagarna kommer Nynäs gamla kök också att hålla specialöppet för nyfikna besökare. När köket byggdes i slutet av 1700-talet var det toppmodernt, och under seklens gång har nymodigheter som järnspis, isskåp och kaklade väggar tillkommit. Någon elspis har dock aldrig hittat in i Nynäs kök.
– Det är svårt att tänka sig att köket faktiskt användes dagligen fram till 1958. Då var det verkligen uråldrigt, säger Pontus Carlweitz med ett skratt.
På hyllorna trängs slitna kopparkastruller och i handkammaren bredvid står konservburkar och lerkrus uppradade. Pontus Carlweitz tycker att den stora mängden vardagsföremål i Nynäs samlingar är en stor tillgång.
– Det vi har här berättar mycket mer om livet och människorna förr än lyxartiklar gör. Det är väldigt roligt att kunna visa upp den kulturskatt som finns på Nynäs.