Fåglarnas barnstuga i sommartid

Drygt 120 fågelarter har Tåkern som häckningsplats. Men du behöver varken vara fågel eller fågelskådare för att njuta av naturen runt sjön.

I slutet av maj så domineras Tåkern av häckande skrattmåsar. De är bara en av drygt 120 fågelarter som har Tåkern som häckningsplats. Att räkna hur många man kan se är en bra utmaning för utflykten.

I slutet av maj så domineras Tåkern av häckande skrattmåsar. De är bara en av drygt 120 fågelarter som har Tåkern som häckningsplats. Att räkna hur många man kan se är en bra utmaning för utflykten.

Foto: Thomas Augustsson

Vadstena2020-08-12 23:00

Fåglarnas sjö. Så kallas sjön Tåkern och det är inte svårt att förstå varför när man besöker den. För det myllrar av fåglar i och runt den. Vilket gjort den till något av ett Mecka för fågelskådare.
– Den är en jätteviktig rastplats för fåglar. Det är väl det den har blivit känd för. Men du behöver verkligen inte vara fågelskådare för att njuta av det här, säger Sofie Hellman, naturvärd på Naturum Tåkern, och nickar ut mot sjön. 

undefined
Gångbryggorna genom vassen ger dig möjlighet att komma nära fågellivet.



I maj, när vi besöker Tåkern, är det skrattmåsarna som syns och inte minst hörs mest. För de är mitt uppe i sin häckningstid. De är långt ifrån ensamma om att ha Tåkern som barnstuga. 
– Det är drygt 120 fågelarter som häckar här och det är för att vi har så många olika miljöer runt sjön. Många av fågelarterna häckar i juni och juli och generellt sett så går aktiviteten runt sjön ner lite då. Men det är verkligen inte så att man inte kan se några fåglar här då, säger Sofie. 

Vi tar en promenad längs en av lederna. Svalorna, som har sina bon i fågeltornet, flyger lågt i jakten på mat. 
De har ett dignande buffébord att välja på berättar Sofie. För i våtmarkerna lever ett myller av småkryp. 
– Vi brukar håva småkryp från bryggorna med barngrupper så får de lära sig vad de heter. Nu är alla sådana aktiviteter inställda på grund av coronapandemin. Vi vet inte än hur det blir till sommaren, men vi ska försöka ha anpassade grupper och vi har ett planerat sommarprogram som börjar efter midsommar, säger hon. 

undefined
En familj grågäss på morgonpromenad.

Vi vandrar vidare, ser en kärrhök cirkla uppe i skyn. En grågås-familj stillsamt ta en morgonpromenad några meter från den spångade leden.
På vägen tillbaka väljer vi att ta av in på prinsessan Estelles sagostig som var Östergötlands dopgåva till prinsessan och invigdes 2014. Nu roar den barn och lär samtidigt både dem och kanske även deras föräldrar något de inte visste om både djur och natur. 
– Barn är en viktig grupp för oss och det finns mycket för barn att göra här. Vi har naturleken precis vid parkeringen som är mycket uppskattad. Sen har vi grillplatser med ved längs våra leder om man vill ta en picknick. Även om mycket är ovanligt i dessa tider så är naturen öppen som vanligt, säger Sofie och ler. 

Vi avslutar med ett besök inne på Naturum. Där bjuds på allehanda utställningar för den vetgirige. 
– Man kan komma hit många gånger. Man kanske inte kan ta in allt, men man lär sig alltid något nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!