Åklagaren: "Vi ska genomföra en rekonstruktion"

Den man som misstänks ha dödat sin fru i Vagnhärad på lördagskvällen den 7 januari omhäktades på tisdagen. Åklagaren vill också att han ska genomgå en psykiatrisk utvärdering.

När polis och ambulans anlände till parets hem i Vagnhärad var det för sent. Nu återstår att se om åklagaren kan bevisa att maken mördat henne. En olycka, hävdar han själv.

När polis och ambulans anlände till parets hem i Vagnhärad var det för sent. Nu återstår att se om åklagaren kan bevisa att maken mördat henne. En olycka, hävdar han själv.

Foto: Lena Sellman

Vagnhärad2024-01-23 18:43

Mannen ringde själv 112 vid 21-tiden på kvällen, för att larma om sin livlösa fru.

När ambulans och polis kom till platsen hittade de en död kvinna i 50-årsåldern, med skador efter ett vasst föremål. Maken befann sig också där.

Mannen är dömd för att ha misshandlat sin fru vid flera tillfällen. Faktum är att han, när hon hittades död, var dagar ifrån att åtalas igen, misstänkt för att ha misshandlat henne. Den händelsen skedde i september i fjol och då släpptes mannen, efter att ha suttit anhållen ett drygt dygn.

undefined
Åklagare Martina Valentin Lane får fyra veckor till på sig att väcka åtal mot den mordmisstänkte mannen. Tingsrätten har omhäktat honom, fortfarande på den högre misstankegraden sannolika skäl.

En titt i mannens brottsregister visar hur våldet mot kvinnan eskalerat genom åren. Efter att mannen gripits efter den sista misshandeln han dömts för, vill kvinnan inte genomföra polisens förhör och avslutar med orden:

– Ja, jag orkar inte, han kommer ändå bli släppt på morgonen.

undefined
Polisens tekniker arbetade på platsen till långt in på småtimmarna efter att kvinnan hittats död i bostaden.

Åklagare Martina Valentin Lane begärde på tisdagen mannen fortsatt häktad till den 20 februari. Hon har också begärt en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket kan komma att påverka om en möjlig påföljd blir rättspsykiatrisk vård eller fängelse.

– Nu ska vi försöka genomföra en rekonstruktion så snart som möjligt. Den är lite svår att få till eftersom det är så många inblandade som ska vara med, bland annat en rättsläkare som kan ställa frågor som jag kanske inte kan ställa, säger hon.

Mannen nekar till att ha mördat kvinnan och säger att hon dog av en olyckshändelse. Han är enligt sin advokat djupt olycklig över det inträffade. Han har inte motsatt sig omhäktning.

Paragraf 7-undersökning

Efterfrågas ofta tidigt i brottmålsprocessen. I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme.

Läkaren har tillgång till förundersökningen och kan beställa kopior på den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst. 

Efter undersökningen skriver läkaren ett paragraf 7-intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av en rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen genomförs på personer som misstänks ha begått brott som kan ge fängelse och när domstolen anser att det psykiska tillståndet bör utredas. En person som haft en allvarlig psykisk störning vid tiden då brottet begicks ska i första hand dömas rättspsykiatrisk vård och inte till fängelse.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!