Djurägarna bävar inför nyår: "Klart att man är jätteorolig"

Många djur, vilda som tama, får inleda det nya året i skräck på grund av fyrverkerier. På gården i Vagnhärad gör Carita Candestedt och familjen allt de kan för att lugna sina djur.
– Vi firar aldrig nyår, säger hon.

Carita Candestedt med ponnyn John. Till höger hästen Theo, som förra året ramlade vid tolvslaget för att han är så rädd för fyrverkerier.

Carita Candestedt med ponnyn John. Till höger hästen Theo, som förra året ramlade vid tolvslaget för att han är så rädd för fyrverkerier.

Foto: Privat

Vagnhärad2024-12-31 01:02

Det är snart dags att säga adjö till 2024 och välkomna det nya året – men det är långt ifrån alla som firar. För familjen Candestedt i Vagnhärad handlar nyårsafton om att se till att de fyrbenta vännerna på gården har det så bra som möjligt, trots fyrverkerier.

– Det blir ett stresspåslag hos hästarna. De går runt i boxen, fnyser och är oroliga. Vi stallar in hästarna som är mest rädda, så att de inte börjar skena och få panik i hagen, säger Carita Candestedt.

Förra året ramlade en av hästarna omkull när han sprang i hagen, för att han var så rädd. Han klarade sig, men blev lite mörbultad. I år får han vara i stallet.

Ett knep för att lugna hästarna är att täcka över fönstren i stallet och sätta på radion, förklarar djurägaren. Hästarna som är ute i hagen får sällskap av någon i familjen, som delar upp sig för att kunna vara på olika platser på gården.

– Vi är alltid ute bland djuren redan tidig kväll. Någon är i stallet, någon är ute hos alpackorna och någon är hos hästarna som går ute.

undefined
På familjens gård i Vagnhärad bor många djur, bland annat alpackor. Katten Liljefors, till höger, får vara inomhus vid tolvslaget.

Det blir inget traditionsenligt nyårsfirande för familjen. Det viktigaste är att djuren får sällskap.

– Vi firar aldrig nyår. Det är ingen idé att planera med gäster för man vet att man ska vara ute bland djuren. Det är klart att man är jätteorolig inför nyårsafton. Man vill inte att det ska hända djuren någonting och att få tag på en veterinär på nyårsafton är inte det lättaste.

Förutom hästar och alpackor har familjen höns, katter och en kanin på gården.

– Katterna tar vi in i huset. Hönsen är också instängda, de reagerar inte så mycket. Men det kan vara en inre stress där. För kaninen också.

På senare år upplever Carita Candestedt att färre fyrverkerier avfyrats kring nyårsafton och att de flesta använts just runt tolvslaget. 

– Om man måste skjuta raketer så får man väl hålla sig till klockan tolv, säger hon.

undefined
Fyrverkerier kring nyår är många djurs största mardröm.

Hon önskar att Trosa kommuns undantag från tillstånd endast gällde kring tolvslaget, istället för klockan 18 till 01:00, som det är nu. Men helst önskar hon att fyrverkerier inte användes alls.

Har du några tips till andra djurägare inför nyårsafton?

– Att finnas där för sitt djur. Mata med lite godis för att distrahera. Försök att följa vanliga rutiner så långt som det går och att själv hålla sig lugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!