Skulle åka till skolan – band fast barnet vid element

Mamman lämnade sitt barn ensam hemma fastbundet i ett element, nu döms hon till 1 år och 6 månaders fängelse.

Det fyraåriga barnet larmade själv räddningstjänsten då det hade bundits fast i ett element när mamman gick till skolan.

Det fyraåriga barnet larmade själv räddningstjänsten då det hade bundits fast i ett element när mamman gick till skolan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vagnhärad2023-06-27 06:34

Det var i maj 2022 som polis och räddningstjänst kallades till en privat bostad i Vagnhärad efter att ett fyraårigt barn själv ringt räddningstjänsten upprepade gånger.

På plats hörde räddningstjänsten hur barnet skrek och grät inifrån bostaden och de tvingades bryta upp ytterdörren. Väl inne fann de det fyraåriga barnet fastbundet i ett element med bandet till en morgonrock som knutits runt fotleden. Intill elementet fanns även en madrass.

Enligt mamman ska hon ha lämnat barnet vid två tillfällen två dagar i rad för att kunna åka till skolan i Nyköping. Barnet ska vid tillfällena ha lämnats ensam och fastbunden fem timmar åt gången.

Under utredningen berättade kvinnan att hon hade bundit fast barnet för att hon var rädd att det annars skulle råka skada sig medan hon var i skolan.

I höstas åtalades kvinnan vid Nyköpings tingsrätt för två tillfällen av olaga frihetsberövande. Tingsrätten bedömde då att brotten var att betrakta som mindre grova. Detta då barnet hade hållits i det egna hemmet, samt för att kvinnan höll kontakten med barnet genom videosamtal på Facetime under tiden hon var i skolan. Påföljden av brotten blev villkorlig dom, dagsböter, samt att kvinnan skulle betala skadestånd till barnet.

Åklagaren överklagade domen och när ärendet nu togs upp i Svea hovrätt skärptes straffet. Hovrätten motiverar den ändrade domen med att brottsrubriceringen, olaga frihetsberövande, är att betrakta som av normalgraden och skärper därför straffet till 1 år och 6 månaders fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!