Familjen Jonsson bor i ett nybyggt område i utkanten av Vagnhärad intill Lundbyvägen. Området byggdes för cirka två år sedan och enligt Linn Jonsson har 10 av 13 villaägare barn och majoriteten av barnen är i åldern 6 år eller yngre.
– Vi flyttade från stan med förhoppningen om att våra barn skulle växa upp i ett lugnt och säkert område. Där de skulle kunna röra sig fritt och leka på gatan. Men här vågar jag knappt gå utanför dörren ensam med bägge barnen. Min son Morris är 4 år och är väl som barn generellt, är det något som distraherar eller lockar korsar han vägen utan att jag hinner blinka. Och när vi sedan vi fick våran dotter Olivia, 5 månader, blev det inte direkt lättare att hänga med, säger Linn Jonsson och fortsätter:
– Om vi hade haft staket runt husen hade det varit en sak, då hade man åtminstone känt sig trygg på tomten. Men eftersom Lantmäteriet inte mätt ut tomtgränserna än så kan vi inte bygga för då riskerar vi att få riva det igen.
Lundbyvägen som går förbi deras område är en 30-väg.
– Men ingen kör i 30 – inte ens polisen. Vägen förbi villaområdet är en raksträcka så den bjuder väl in till högre hastigheter. Vägen är inte heller bred nog för möten, men enligt kommunen är den så smal en väg får vara. Linn berättar att alla bilar åker ut på cykelbanan när de får möte.
– Vore det inte bättre att bygga en trottoar istället för att bara ha en grusremsa mellan väg- och cykelbana. Det behövs inte minst på vintern när det är snö och man inte ens kan se var gränsen går, säger hon.
Även inne i bostadsområdet är hastigheten 30 kilometer i timmen, vilket grannarna i området är mycket kritiska till.
– Vi har kontaktat Trosa kommun flera gånger och bett dem sänka hastigheten till tio kilometer i timmen, men ingenting händer. De tar inte vår oro på allvar, säger hon och ifrågasätter även avsaknad av ett övergångställe på platsen.
Linn Jonsson och grannen Eva Enblom promenerar längs vägen och berättar att grannarna för ett tag sedan satte upp portabla farthinder på vägen inne i området vilka hade bra effekt.
– Men kommunen tog bort dem lika snabbt. Vi förstår om de kan vara i vägen vid snöröjning eller liknande men tanken var att vi skulle ta bort dem då.
– Vi önskar bara att kommunen tar det här på allvar. Eller ska ett barn hinna bli påkört innan kommunen gör något? säger Linn Jonsson.