– Halka, vet ni vad det är? När det är is på gatan kan man halka, säger läraren Karin Lundqvist och gör en låtsasvurpa framför eleverna på Hedebyskolan i Vagnhärad.
Halkbana, ropar Ibrahim Sweidan, och läraren förklarar vad som krävs för att klara körkortet. Mahmoud Nada antecknar i sitt block. Språket är svårt att lära sig, erkänner han. Men han trivs med sitt instegsjobb som diskare i Trosa.
– Men jag vill studera till undersköterska. Jag vill jobba med människor, och kunna hjälpa människor, säger han.
Hans arbetskollega och landsman Ahmed Alqusi flydde till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus. Som utbildad ekonom är planen att få jobb på en bank. Språket är nyckeln till arbetsmarknaden, betonar han.
– Jag vill lära mig svenska bättre. När man jobbar lär man sig mycket, det är bra för mig socialt.
I år är rekordmånga inskrivna på SFI i Trosa, 43 stycken. Gruppen växer i takt med att Trosa kommun tar emot fler nyanlända. Under slutet av 2013 och förra året ordnade Trosa kommun bostad åt 30 flyktingar med nytt uppehållstillstånd och höll därmed avtalet med länsstyrelsen (se artikel intill). Lika många väntas i år, men siffran kan skruvas upp allt eftersom Migrationsverket skruvar upp prognoserna.
Beredskapen i Trosa är god, menar Kajsa E Larsson, rektor för SFI i Trosa och involverad i integrationsfrågor. Men hon sätter fingret på det största hindret för flyktingmottagandet: bostadsbristen.
– Bostadsfrågan är det stora bekymret. Vi kontaktar alla bostadsförmedlare i kommunen - Trobo, HSB, bröderna Gustavsson - varje månad och anmäler vårt intresse för lediga lägenheter, säger hon.
Samtliga 10 lägenheter förra året kom genom Trobos försorg, de privata hyresvärdarna har haft svårt att få fram bostäder.
– Vi har haft möte med bland annat HSB, det var konstruktivt och positivt. Det är ingen som slår bakut i frågan.
Projekt för att integrera de nyanlända finns det gott om, och Kajsa E Larsson nämner språkvänner och lördagsöppet på fritidsgårdarna. Men för att kunna ta emot fler nyanlända även i år krävs bostäder - och kanske nya grepp.
– Vi måste ha lägenheter. Vi får jobba hårt för att titta på nya lösningar. Kanske ska vi vända oss till privata hyresvärdar som kan hyra ut delar av sitt hus, eller sitt hus på gården.