De vill öppna nytt hem för flyktingbarn

En ökad ström av ensamkommande gör att Trosa måste ordna fler asylplatser. Nu finns långtgående planer på att etablera ett HVB-boende för flyktingbarn i Vagnhärad.

VAGNHÄRAD2014-06-01 20:49

Suset från E4:an hörs över ängarna. Ute på gårdsplan är det tyst men i det ljusa köket börjar det röra på sig. Ungdomarna vaknar och brer sig mackor till frukost. En av dem ställer fram ett kakfat till oss.

Vid den natursköna Mörtsjönäs gård nära Sille krog, driver paret Louise och Henric Montgomery ett HVB-boende sedan förra sommaren. Här bor åtta ensamkommande tonårspojkar, från Afghanistan, Somalia och Nordafrika. Flera har en svår flykt bakom sig och en pågående asylutredning. Men i köket är stämningen god.

– Det ska vara familjärt här med mycket värme. Vi har inte så mycket strikta regler, säger Louise Montgomery.

Nu vill paret expandera och letar efter lämpliga lokaler i Trosa. Kommunen nämnde tomterna längst in på Kvarnvägen i Vagnhärad, som enligt detaljplanen ska användas för bostäder eller vårdboende. Men när Lantmäteriet nyligen var på plats för en tomtavgränsning reagerade flera grannar. De kände sig överkörda och undrade varför kommunen inte sagt något.

– Jag förstår att det är tidigt i processen men med god information slipper man ryktesspridning och oron att folk inte vet någonting, säger en av grannarna, Christer Sundlöf.

Reaktionerna växte sig starkare och etableringsplanerna diskuterades flitigt i sociala medier. För att förekomma ryktesspridningen tog sig paret Montgomery till Kvarnvägen med arkitektens ritningar och förklarade för grannarna vad ett HVB-boende innebär.

– Det blev ett bra möte och flera grannar hade vettiga synpunkter.

Precis som på flera håll i landet ökar trycket på kommunerna att ta emot fler ensamkommande. Trosa måste öka sin kapacitet för att ta emot asylsökande, från fyra till sex asylplatser i år enligt Migrationsverkets senaste prognos. Kommunens socialchef Georg Hammertjärn säger att målsättningen är att ha ett boende inom kommunens gränser.

– Mycket underlättar när man finns på orten. Platserna vid Mörtsjönäs räcker inte till och därför tittar vi bland annat på den här marken.

Hammertjärn ser gärna att ett avtal går i lås så fort det är möjligt.

– Måste de placeras i annan kommun är det dåligt, de går i skolan i Nyköping. Det är angeläget att man kan ta emot de barn vi har i vår egen kommun.

Vid Mörtsjönäs är ungdomarna på väg in till Nyköping med bussen. Montgomery är imponerad över hur fort pojkarna lär sig språket, att simma, att ta hand om sig själva.

– Det här är det roligaste jag har gjort i mitt liv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om