"Det finns många oupptäckta lämningar"

Länsstyrelsen klassar det senaste hällristningsfyndet på Lånestaheden som "stort och viktigt". Fyndet var det tredje största i Sörmland – och det finns mer godbitar att upptäcka där ute.

VAGNHÄRAD2016-10-07 08:13

För ca 3 000 år sedan ekade ljudet från människors monotona hackande på berghällar över Trosa/Vagnhärad. Det knackades och knackades, år efter år. Ett av resultaten blev känt för omvärlden i måndags. Då gjordes ett av de största fynden av hällristningar i Sörmland på Lånestaheden utanför Vagnhärad. Minst 15 inristade skepp.

– Det är den tredje största ristningen från bronsåldern som någonsin påträffats i länet. För oss är detta en jätteviktig upptäckt, att man får fram nya fynd av den här typen, säger Per Gustafsson, arkeolog vid länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet i Nyköping som nu kommer att börja undersöka fyndet, som registrerats i fornminnesregistret.

– Vi kommer att besöka platsen inom de närmaste dagarna och titta på hur ristningen ser ut och bevarandeskicket, samt ta reda på om det behöver göras vissa åtgärder för att skydda den. Vi ska också ta ställning till om den kanske exempelvis behöver målas i. Vi ska även bedöma hur stor den är.

Den allra största hällristningen i Sörmland påträffades i Karlberg. På den finns det 75 skeppsfigurer, över 1 000 skålgropar och även människofigurer. Att våra förfäder ofta hackade in båtar på hällar har sin naturliga förklaring.

– Det fanns en ganska stor befolkning här för 3 000 år sedan och att det blev just båtar beror på att hällarna ofta låg intill dåtidens farleder. Andra fornlämningar här är rösen och boplatser, säger Per Gustafsson som ger "amatörarkeologer" lite tips.

– Ha gärna med en ficklampa och lys nära längs med berghällen, annars är ristningarna svåra att upptäcka. Den här senaste hällen har legat frilagd en längre tid, men ändå inte upptäckts förrän nu.

Frågan är hur mycket arkeologiskt godis som den sörmländska naturen fortfarande ruvar på. För tillfället utförs arkeologiska utredningar inför Ostlänken för att ta reda på detta.

– Det finns många oupptäckta lämningar, säger Per Gustafsson.

Beatrice Svensson Lindius är kommunekolog i Trosa. Även hon blev upprymd av fyndet i Lånestahedens naturreservat.

– Det verkar som att det kan röra sig om ett stort fynd och det är ju jättespännande. Jag ska ta mig ut för att se det med egna ögon så fort jag får möjlighet.

Kan det innebära något för kommunen?
– Är det ett stort fynd det rör sig om kan det komma att bli ytterligare ett utflyktsmål till Lånestahedens naturreservat och det vore väldigt roligt, säger Beatrice Svensson Lindius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om