– Företaget som äger marken vid Vagnhärads kalkbrott har genomfört en lång ansökningsprocess, som nu beviljats i dom från Mark- och miljödomstolen, säger kommunens samhällsbyggnadschef Mats Gustafsson.
Han förklarar att tillståndsprövningsprocesser av den här typen alltid landar i domstolen.
– Det är ett lite speciellt förfarande men det är faktiskt så det ser ut.
Huvuddelen av materialet som ska fylla dagbrotten kommer troligen vara överskottsmassor som berg, jord och schaktmassor.
Som del av deponeringsverksamheten har företaget även fått tillstånd att mellanlagra upp till 100 000 ton material per tillfälle på området.
– Det är väldigt djupa kalkbrott så ambitionen är egentligen att kunna ta hand om överblivna massor, som kommer från kommunen och annat håll, säger Mats Gustafsson som betonar att tillståndet beviljats med en lång rad särskilda riktlinjer.
Verksamheten får exempelvis inte påverka yt- eller grundvattnet negativt eller motverka möjligheten att klara miljökvalitetsnormer.
Särskilda åtgärder ska även vidtas för att skyddade fladdermusarter som påträffats i området inte ska påverkas negativt. I anslutning till det mellersta dagbrottet har även exemplar av orkidén skogsknipprot identifierats, vilket krävt dispens och kompensationsåtgärder.
När arbetet är klart planerar markägarna att bygga en ny stadsdel med bostäder runt de fyllda kalkbrotten.
– Men det är stora kalkbrott som först ska fyllas, så det är just en långsiktig ambition, säger Mats Gustafsson.