Under torsdagen försvann en dykare från sitt sällskap under dykning i Vagnhärads kalkbrott. Räddningstjänsten hittade mannen i en av tunnlarna och han kunde efter en timme i vattnet oskadd kliva upp.
KTH Dykarklubb reglerar dykningen i Vagnhärads kalkbrott på uppdrag av markägaren. Föreningen samarbetar med tre dykskolor i Stockholm och det var en av dem, Oceanic Tech som under torsdagen genomförde delar av utbildningen Cave 2, en kurs i avancerad grottdykning, i kalkbrottet. SN har sökt Oceanic Tech men inte lyckats få kontakt.
Erik Armerén, ordförande i KTH Dykarklubb, vill inte uttala sig om huruvida dykarna hade adekvat utrustning för den dykning som utfördes, eftersom han själv inte var med vid tillfället.
– När dykare kliver ner i vattnet kan man inte kontrollera uppifrån vad de gör under ytan, om de håller sig på de nivåer som de har certifiering för eller inte. Enligt de avtal vi har med dykskolorna är det upp till var och en att ta hand om sin egen säkerhet. Det finns inga allmänna krav på vilken utrustning man ska ha, eftersom det är olika beroende på vilken typ av dykning man ska göra, säger han.
I kalkbrottet utövas såväl enklare sportdykning som mer avancerad dykning.
– Ska man in i en grotta och dyka med tak över huvudet eller stanna längre under vatten så är kravet på utrustningen att man ska ha gas eller luftförråd som räcker i två separata system, där ett är för backup, berättar Erik Armerén.
Enligt uppgifter från räddningstjänsten hade dykarens lampa slocknat vid olyckstillfället. Det borde dock inte ha varit något problem, enligt Erik Armerén.
– Det normala vid avancerad dykning och grottdykning är att ha tre separata ljuskällor, en primär och två sekundära som backup. Man ska också kunna ta hjälp av sina parkamrater, säger han.
Vagnhärads kalkbrott ligger på en gammal industritomt och området är inhägnat och låst. Staketet är dock uppklippt på flera ställen och det händer att folk tjuvdyker utanför dykklubbens kontroll. För den som inte tillhör någon klubb finns reglerade tider då allmänheten har möjlighet att dyka i kalkbrottet.
– Då är vi eller någon annan dykklubb där ifall något skulle hända. Kalkbrottet är en lätt dykplats om man inte med avsikt ger sig in i gångarna. Så fort man ger sig in i grottor och inte kan gå direkt till ytan handlar det om avancerad dykning. Man ska aldrig gå över sin förmåga och framför allt aldrig dyka ensam, säger Erik Armerén.