Här höjs vård- och omsorgpersonalens kompetens

Trosa kommun har fått en ny lokal för vård och omsorgspersonalens fortbildning. "Det sätter kompetensförsörjningen på kartan", säger Samir Salkic, enhetchef på hälso- och sjukvårdsenheten.

Nu kan hemtjänstens personal specialutbildas för särskilda brukare, säger Sofia Hultqvist, arbetsterapeut.

Nu kan hemtjänstens personal specialutbildas för särskilda brukare, säger Sofia Hultqvist, arbetsterapeut.

Foto: Isak Dahl

Vagnhärad2021-11-12 13:28

Samir Salkic beskriver lokalen i Nero center på Nya industrigatan i Vagnhärad som ett träningscenter. 

– Tidigare hölls utbildningarna lite utspritt i källare eller fikarum. Det var något man sprängde in i schemat men det saknades ett helhetsgrepp, säger han. 

Trosa kommun har 300 medarbetare inom vård och omsorg. Verksamheterna som exempelvis hemtjänsten eller LSS kräver alla fortlöpande utbildning.

Idag ska arbetsterapeuterna Ulrika Nilsson och Sofia Hultqvist hålla utbildning i förflyttningsteknik med Vagnhärads hemtjänst.

– Det handlar om att röra sig rätt för att skona den egna kroppen och bevara patientens befintliga förmågor, säger Ulrika Nilsson som berättar att kommunen tidigare fått nedslag från Arbetsmiljöverket kring omsorgspersonalens kunskaper i förflyttningsteknik. 

undefined
Samir Salkic, enhetchef på hälso- och sjukvårdsenheten, står på Nya industrigatan i Vagnhärad där den nya lokalen ligger.

Efter det certifierades fyra personer via hjälpmedelcentralen för att utbilda övrig personal i förflyttningskunskap. Men arbetet avbröts när pandemin bröt ut.

– Under pandemin har det också blivit fler tillbud om arbetsskador. Man har inte riktigt haft kunskap om hur man använder hjälpmedel och förflyttningsteknik. Det visar att vi behövs, säger Ulrika Nilsson.

Enligt Samir Salkic har kommunens omsorgspersonal förhållandevis hög utbildningsgrad. 

– Men för att gå vidare därifrån med fortutbildning och kompetensutveckling behövdes lokalen. Det är något jag tog upp med ledningsgruppen snabbt efter att jag började.

Salkic betonar samtidigt att kommunen varit väldigt lyhörda för frågan.

– Det svåraste har varit att hitta en bra lokal, men sedan flyttade Vagnhärads hemtjänst hit och då fann vi den här lokalen i samma hus, säger han.

undefined
Lokalen kommer bland annat att användas för HLR utbildning och snart kommer en taklyft installeras för förflyttningskompetensutbildning.

Enligt Ulrika Nilsson har platsbristen funnits sedan hemsjukvården flyttades från primärvården till kommunen vid skatteväxlingen 2010. 

– Vi har alltid jobbat för att få en bra lokal, vi har suttit i källare och det har varit svårt att hitta lokaler för varje utbildning. Vi övervägde ett tag att använda scenen på Folkets hus för att bedriva utbildningar.

Yvonne Sidmalm, sjuksköterska och HLR instruktör tillägger:

– För mig som är HLR instruktör har det varit tungt att plocka ihop alla dockor och köra runt dem bland olika temporära lokaler flera gånger under samma dag. Det här gör stor skillnad, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!