Varje år dödas mellan tio och 15 kvinnor av sin partner. När våld i nära relationer uppmärksammas och tar plats i det offentliga samtalet är en vanlig fråga: Varför lämnar hon inte bara sin man?
Som svar lyfts ofta olika psykologiska processer fram: Det kan handla om att våldet har normaliserats och om att kvinnan internaliserar mannens bild av våldets orsaker, och börjar tro att det är hennes fel att han slår.
Dessa processer är centrala, anser Sara Skoog Waller, forskare på Nationellt centrum för kvinnofrid. Men det finns många fler orsaker, förklarar hon.
– Kvinnorna gör en rationell bedömning. I vissa fall är det farligt att lämna, om samhället inte finns där och hindrar förövaren från att utöva fortsatt våld. De är rädda att det ska kosta dem livet, säger hon.
Förklaringen har lyfts fram av de utsatta kvinnor som Sara Skoog Waller har intervjuat i sin forskning. Kvinnorna berättar att varje form av motstånd, som att polisanmäla, medverka i en polisutredning eller flytta, riskerar att leda till att våldet eskalerar.
Och forskningen ger kvinnorna rätt. Det så kallade eftervåldet – som börjar när en kvinna har valt att lämna en relation – beskrivs ofta som svårare av de utsatta kvinnorna, berättar Sara Skoog Waller.
– Förövaren använder sina juridiska rättigheter för att fortsätta utöva våld, hot och dominans. I de flesta fall där kvinnor dödas av en partner eller tidigare partner har hon sökt hjälp, men i många fall lyckas inte myndigheter agera tillräckligt snabbt eller adekvat, säger hon.
Det är ett samhälleligt misslyckande att det är på det sättet, anser Sara Skoog Waller.
– Men man kan också se på det som att det finns en stor potential att vidta åtgärder. För det finns massor av saker att göra.
En av de viktigaste åtgärderna är att se till att utredningar om våld i nära relationer inte blir liggande. I dag händer det för ofta att utredningarna drar ut på tiden eller att de läggs på hög, menar Sara Skoog Waller.
– Om en kvinna polisanmäler mannen för misshandel har samhället ett kort tidsfönster på sig. Tar det för lång tid riskerar kvinnan att utsätts för mer våld. Nästan gång kanske hon drar sig för att göra en anmälan.
Sara Skoog Waller anser också att samhället måste bli bättre på att begränsa männens möjlighet att utöva så kallat eftervåld.
– Kontaktförbuden fungerar dåligt i dag. Det är svårt att få ett kontaktförbud och straffet har inte varit speciellt kännbart om mannen bryter mot det.