– Det fanns några platser där man misstänkte att det fanns fornlämningar. Det framkom en mindre boplats i området, säger Urban Mattsson, arkeolog och antikvarie på Länsstyrelsen i Sörmland.
Två eventuella boplatser och en möjlig grav kunde samtidigt avfärdas efter den arkeologiska utredningen som genomfördes kring Vagnhärads kalkbrott under december.
– Det är egentligen ett ganska litet resultat. Det finns enbart ett mindre område på platsen där man kunnat hitta spår efter fornlämningar, säger Karin Bäckman-Thoor som har utfört den arkeologiska utredningen.
Enligt henne har det troligen funnits fler fornlämningar vid området tidigare. Men de har helt enkelt sprängts bort tillsammans med berget.
– Kalkbrotten är från 1920-talet. Det var långt innan den nuvarande kulturmiljölagen. Och då var det säkert många fornlämningar som fick stryka på foten. Men sedan dess har lagen uppdaterats och moderniserats i förhållande till dagens kunskap.
Tanken är att kalkbrotten ska fyllas igen med sten från tunnelbyggena till Ostlänken. Därefter finns planer på att bygga bostäder i området.
– Fornlämningen som vi har hittat kommer inte hindra de planerna på något sätt. Den är redan skadad av verksamheten vid kalkbrotten. Det kommer gå snabbt att undersöka den.
Karin Bäckman-Thoor berättar att boplatsen som hittades är förhistorisk, men hur gammal den är återstår att identifiera i nästa skede.
– Då genomförs en arkeologisk förundersökning, sedan är det mycket möjligt att arbetet är klart.