– Det var svårt i början, jag gillar ju att köpa nytt, säger Sebastian Jansson och stryker över skjortan som han gillar – och som är inköpt på second hand.
De bor i ett pittoreskt radhusområde i Vagnhärad. Medan grannarna har belysningen på i höstmörkret är det släckt hemma hos Sebastian och Oliwia.
– Jag jobbar som elektriker, det är därför det är så mörkt här, säger Sebastian Jansson och skrattar när tidningen kommer på besök.
Minimeringsmästarna Sörmland var ett samarbete mellan flera kommuner, kommunala bolag och länsstyrelsen i Sörmland. Fem delmoment skulle uppfyllas under ett år: hållbar konsumtion, köpstopp på saker som används sällan, återanvända gamla saker samt minska på farligt avfall och matsvinn.
– Vi har till exempel börjat äta potatis med skalet på för att minska på avfall, dessutom är det ju nyttigt, säger Oliwia.
Sebastian har alltså också blivit tvungen att köpa ”nya” kläder på second hand, något han har varit emot tidigare.
– Det finns faktiskt justa kläder har jag upptäckt, säger han.
Paret har också lärt sig att sy; en gammal skjorta blev en leksak till Oliwias föräldrars hund och på matbordet ligger en prydnad i form av en tyglök som är gjord av gamla trasor.
– Det gäller verkligen att tänka på att återanvända och att inte ta in nya saker i ditt liv. Att hela tiden fundera på om jag verkligen behöver den här specifika saken, säger Oliwia.
En annan utmaning som paret tycker har funkat bra är att låna saker av andra, som att gå till grannen och låna gräsklipparen.
– Det har faktiskt inte varit något problem. Det är bättre om man kan dela på saker än att köpa nytt, säger Oliwia.
Hon fortsätter:
– Det som är bra i vårt område är att vi har en egen återvinning. Om någon granne tröttnat på en sak lämnas den där och så kan någon annan använda den. Det är bra om man, som många svenskar, tycker att det är jobbigt att fråga grannen om något, säger Oliwia.
Deltagarna i Sörmland lyckades totalt minska sitt avfall med 39 procent. Den sammanvägda minskningen för den nationella tävlingen blev 45 procent. Det var 250 hushåll i hela Sverige som deltog och en ny nationell tävling utlyses hösten 2023, enligt projektledaren Karin Sundby.
Elförbrukningen ingick dock inte i tävlingen.
– Vi sparar på den ändå, säger Oliwia Walde.