Här skjuts det hej vilt

På torsdagen gick startskottet för årets Swedish Game Fair som är Sveriges största jakt - och fiskemässa. Många av besökarna tog sikte på lerduveskytte och trickskytte.

Foto:

Vagnhärad2014-05-29 16:47

– De är tokiga i dag. Det flyger duvor högt och lågt och de skjuter på allt, säger Gunnar Henriksson, från Trosa Jakt- och Sportskytteklubb som står och fyller på lerduvor.

Det märks att skjutarglädjen är på topp när smattrandet på skjutfältet vid Tullgarns slott dånar högt. Men för att någon ska komma till skott måste någon, det vill säga Gunnar göra förarbetet.

– Jag har hunnit köra ut 4 800 duvor och räknar med att jag kommer att hinna 16 000 till under dagen.

Och när det kommer till jakt finns också människans bästa vän, hunden, på plats. "Ska vi få någon mat ikväll kan man inte springa runt som en galning" tänker hunden, förklarar instruktören under uppvisningen med stående fågelhundar.

Barbro Bragman från Svenska Jägareförbundet, kikar ut över ängen tillsammans med hunden Angus som är en rödvit irländsk setter, och även han en stående fågelhund. Han kan med sin nos känna vittring av en fasan, tjäder, orre, eller vipa på 40-50 meters håll.

– Känner han vittring i nosen då sätter han sig pang och pekar på var bytet finns, så att skytten kan få skottläge, säger Barbro Bragman.

Mässan som brukar locka 20 000 - 25 000 mässbesökare som alla är intresserad av jakt och fiske, viltmat, natur och djur pågår fram till på lördag. Mässan har laddat med ett gediget program med allt från elva skyttestationer, rekordstort hundprogram och många sportfiskeaktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om