Ökade och oväntade kostnader. Så förklarar Louise Montgomery, en av ägarna till HVB-boendet Mörtsjönäs gård nära Sille krog, varför hon hoppar av projektet för ett nytt HVB-hem i Vagnhärad.
– Kostnaden blev för stor för mig. När man ska bygga gruppboende från grunden är det mängder med krav, som jag inte hade räknat med, säger hon.
Den kraftiga ökningen av asylsökande till Sverige märks även i Trosa: Under 2015 måste kommunen hålla minst 20 boendeplatser tillgängliga för ensamkommande barn, för att leva upp till avtalet med Migrationsverket.
I samhällsbyggnadskontorets utredning i höstas föll valet på att placera ett nytt HVB-hem på ängen vid Kvarnvägens slut. Ett beslut som mötte en del kritik från närboende. De pekade på risker med en oacceptabel trafikintensitet och en ökad rasrisk om tung trafik kör i området.
Enligt Louise Montgomery var kommunen inte beredd att bekosta bygget, eller infartsvägen till huset som krävts för att inte överbelasta Kvarnvägen.
– Att bygga från grunden blev för dyrt. Även om jag hittat finansiärer ville jag inte sitta med de skulderna. Men jag har inte lagt ner planerna på ett HVB-hem helt. Helst vill jag hitta ett redan existerande hus.
SN kunde inte nå samhällsbyggnadschefen Mats Gustafsson på fredagen. Mark- och exploateringschefen Björn Wieslander kan inte svara på om det fortfarande är aktuellt med ett hem på Kvarnvägen, efter att Montgomery hoppat av.
– Det blir en politisk fråga. Vi tog fram tre alternativ för det här företaget. Hur man löser det nu vet jag inte.
Klart är att Trosa kommun måste få till en lösning snarast möjligt för att komma åt platsbristen. Enligt Helena Koch (M), ordförande i humanistiska nämnden ska kommunens ordförandegrupp träffas efter helgerna för att diskutera frågan.
– Det finns inga avtal klara. Men vi ser gärna att verksamheten hålls inom kommunens hägn, säger Helena Koch.
En ny upphandling är troligen lösningen, enligt Koch.
– Vi ska fullfölja vårt åtagande. Vi måste väldigt snart se till att ordna en upphandling, eller något annat.