Snöblandat regn spottar ned på soporna som ligger på marken vid en sopstation i Vagnhärad. Trosabon, Kurt Wallentin, har tröttnat. Han menar att det sett ut så här under alla de fem år som han har bott i området.
– Det är ju förfärligt. Här ligger ett dagis bredvid. Vad får de barnen för förebilder när det ser ut så här, frågar han sig.
Det är sopstationen som ligger på Skolvägen 13, vi talar om. Svarta sopsäckar fulla med skräp, matrester, batterier och mjuka kartonger med mera ligger på marken. I containern för plastförpackningar hänger en mörkgrön avsliten vattenslang ned på den våta asfalten.
– Det här är ett otroligt problem, säger Mikael Edenqvist, regionchef på FTI som ansvarar över stationen.
Hur mycket skräp som inte hamnar på rätt ställe är svårt att säga eftersom soporna är allt från glasspapper till kylskåp, menar Mikael Edenqvist. Men en sak är säker – nedskräpning har blivit ett samhällsproblem. I en undersökning som Håll Sverige rent låtit göra framkom att skräpiga områden förknippas med otrygghet. Det visar sig också att har en person börjat kasta sopor på fel ställe följer andra efter – som en pandemi, menar Mikael Edenqvist.
Sopstationen i Vagnhärad töms på kartonger och plast fyra gånger i veckan och den 29 december klassades platsen som ”skräpig” – alltså ett steg under det högsta på FTI:s rankning om hur skicket på platsen ser ut. Det högsta är ”mycket skräpig”. Allmänheten kan också ringa in och få stationen städad, menar Mikael Edenqvist som påpekar att det blir dyrare och dyrare för konsumenten i slutändan.
– I förlängningen bidrar städkostnader till ökade priser på produkterna. Det kostar oss 100–150 miljoner kronor per år att städa på alla våra stationer i landet, säger han.
Enligt Håll Sverige rent kostar det mer än två miljarder kronor per år, sammanlagt, för kommunerna att städa upp skräp som hamnat på marken.
– Vi har också sett i undersökningar att nedskräpning leder till mer kriminalitet som klotter och skadegörelse, säger Pontus Tengby, policyansvarig på Håll Sverige rent.
Kurt är besvärad. Han tycker att det är märkligt att folk i hans omgivning vill ha det så här, pekar på en gammal fläkt som gömmer sig bakom en stolpe och säger:
– Produkterna borde slängas på återvinningsstationen i Korslöt tre och en halv kilometer bort.