Köparens representant: "Något år framåt i tiden"

Lövsta behandlingshem har sålts för 15 miljoner till en koncern som bland annat driver Mariestads gamla fängelse som hotell och restaurang. "Lövsta kan med sitt läge vara aktuellt för konferenser och bröllop", säger Glenn Rytterfjell som jobbar för köparen Ling Luo.

Staten sålde närmare 50 hektar mark med sjöutsikt för 15 miljoner kronor. Lövsta ungdomshem har stått tomt sedan det hastigt stängdes våren 2019 och 80 anställda fick lämna sin arbetsplats.

Staten sålde närmare 50 hektar mark med sjöutsikt för 15 miljoner kronor. Lövsta ungdomshem har stått tomt sedan det hastigt stängdes våren 2019 och 80 anställda fick lämna sin arbetsplats.

Foto: Lena Sellman

Vagnhärad2024-09-05 04:44

Nyheten i korthet

  • Lövsta behandlingshem har köpts av Ling Luo, som bland annat driver hotell, restaurang och eventverksamhet i Mariestads gamla fängelse, för 15 miljoner kronor.
  • Köparen ser potential i Lövsta som en konferensanläggning och plats för bröllop, men renovering och ombyggnad kan bli omfattande och dyr.
  • Trots nuvarande negativa rörelseresultat för Ling Luos företag, förutser representanten Glenn Rytterfjell möjliga framtida jobbmöjligheter på Lövsta.

För 15 miljoner kronor lämnade statliga Specialfastigheter över nycklarna till köparen, den 51-åriga entreprenören Ling Luo, som för de pengarna fick närmare 50 hektar mark med sagolik utsikt över sjön Sillen och nästan 9 000 kvadratmeter lokalytor.

– Det var läget som gjorde att vi blev intresserade från början, säger Glenn Rytterfjell som driver Waterside Mariestad, det ombyggda fängelset, och sitter med som ledamot i Ling Luos bolag Lindev fastigheter AB.

Han har inte själv varit på plats än men menar att Lövsta, trots sitt avskilda läge utanför Vagnhärad, kan vara intressant som konferensanläggning för företag lokaliserade i stadsmiljö och till exempel bröllopsfirande.

undefined
De välskötta gräsmattorna har växt igen och fruktträden dignar av frukt. Stora delar av fastigheten har utsikt över sjön Sillen.
undefined
På området finns skola och en stor gymnastikssal.

– Turismen är den snabbast växande näringen vi har i Sverige idag och alla besöksnäringar har sina speciella förutsättningar. Det gäller bara att hitta en marknad och målgrupp.

När arbetet med att förvandla anrika Lövsta ungdomshem kan börja är dock fortfarande osäkert.

– Vi har köpt en anläggning i Katrineholm också som ligger lika vackert till som vi hade hoppats skulle vara renoverad och klar till i sommar. Men det dröjer av olika anledningar till nästa vår. Så det kan ta ytterligare något år innan vi börjar med Lövsta.

undefined
Den inhägnade rastburen från Lövstas tid som institution är möjligen ett allt för pittoreskt inslag för exempelvis en konferensanläggning,

Lövstalokalernas särskilda beskaffenhet, som krävts för att hålla ungdomar inlåsta, gör att ombyggnationer kan bli både omfattande och dyra.

– När vi byggde om fängelset i Mariestad, som har kulturminnesstatus, bevarade vi mycket av det gamla. Vi får se vad som går att göra på Lövsta. Vi får jobba utifrån förutsättningarna.

Koncernen har ägt ytterligare två fängelser, som har sålts till bolaget Intea, som renoverat och nu hyr ut dem till Kriminalvården igen eftersom behovet av platser är så stort.

undefined
SiS:s ungdomshem Lövsta har fungerat som ungdomshem i över 100 år. Den nya ägaren funderar på att göra om det till någon form av besöksnäring.

Inteas inblandning krävdes enligt Ånge kommuns näringslivschef Mats Gustafsson för att företrädarna för Lindev-koncernen inte ansågs tillräckligt solida för ett samarbete med Kriminalvården.

Enligt SN:s granskning av Ling Luos bolag går det inte så bra ekonomiskt.

– Det har varit tufft för alla efter covid, svarar Glenn Rytterfjell på frågan om hur affärerna går men tillägger:

– På sikt kan det absolut bli arbetstillfällen på Lövsta.

Lindev holding och Lindev invest redovisar negativa rörelseresultat för 2023 liksom nio av elva bolag i de två koncernerna. Flera av bolagen har betalningsanmärkningar och tre har så kallad oren revisionsberättelse. Det betyder att revisorn som granskat räkenskaperna funnit allvarliga avvikelser eller problem i företagets finansiella rapporter. I de här fallen handlar det om för sent betalda skatter och avgifter.

SN har sökt Ling Luo, hon har via sin son hänvisat till Glenn Rytterfjell.

– Vi är stolta över att både ha rett ut pandemin och den efterföljande lågkonjunkturen på ett tillfredsställande sätt och att vi inte som så många andra företag i vår bransch, under denna period tvingats till nedläggning och/eller konkurs. 

Han poängterar särskilt att de lyckats undvika att friställa personal under den svåra perioden.

– I stället har vi gått stärkta ur krisen, kunnat satsa vidare och har både sålt och förvärvat nya fastigheter i närtid samt påbörjat nya och fortsatt tidigare startade renoveringar på vårt fastighetsbestånd.

Köparen

Ling Luos engagemang i elva bolag är organiserade i två koncerner, Lindev holding och Lindev invest. Moderbolagen i båda koncernerna ägs av Ling Luo.

Lindev holding-koncernen

Bolagen omsätter tillsammans 9,3 miljoner kronor men redovisar samtliga negativt rörelseresultat.

Koncernen redovisar negativt rörelseresultat.

Tre bolag har betalningsanmärkningar och två har så kallade orena revisionsberättelser p g a för sent betalda skatter och avgifter.

Lindev invest-koncernen

Bolagen omsätter tillsammans 11,6 miljoner kronor men koncernen och fyra av sex bolag redovisar negativt rörelseresultat.

Moderbolaget sålde ett dotterbolag med reavinst på 196,8 miljoner kronor.

Två bolag har betalningsanmärkningar och ett har oren revisionsberättelse p g a för sent betalda skatter och avgifter.

I samtliga bolag har kreditupplysningarna noteringar om ”Negativ info om ledningen”.

Källa: Årsredovisningar för 2023 från Bolagsverket samt kreditupplysningar på samtliga bolag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!