Många har fått fasta jobb

En stor del av de som ­ förlorade jobbet när Bosch Rexroth 
 i Vagnhärad lades ner har 
 hittat nya arbetsplatser. Men för de som fortfarande letar har marknaden blivit tuffare.

VAGNHÄRAD2012-11-07 10:24

Bosch Rexroth är ett avslutat kapitel för de allra flesta som arbetat på fabriken i Vagnhärad. När sommaren tog slut upphörde också de sista löneutbetalningarna, och den nya vardagen blev ett faktum. SN berättar om de anställdas situation.

Konjunkturen har hunnit gå både upp och ner sedan november 2009, när beskedet kom att Bosch Rexroths fabrik i Vagnhärad skulle flyttas till Ungern. Alla 225 anställda skulle bli av med jobbet.

- Det var tufft på arbetsmarknaden när varslet kom, men under 2010 och 2011 blev det bättre. De som gick ut och började söka då hade lättare att få jobb, och det fortsatte även under första halvan av 2012. Nu har det blivit lite kärvare igen, berättar Carina Brandin Johannesson, jobbcoach på Startkraft.

Som ansvarig för omställningsstödet på Bosch har hon följt de varslade ett par år, och har sett många bli kallade till intervju och därefter skriva på nya anställningsavtal. Åtta av tio personer som deltagit i coachningen har hittat en ny lösning. Ungefär hälften av dem, fyra av tio, har ett nytt fast jobb.

Ex-Boscharna återfinns bland annat på Astra Zeneca och Scania i Södertälje, CTT, Swenox och Studsvik i Nyköping, Camfil i Trosa och Fläktwoods i Järna. Flera har lämnat industrin och sadlat om till yrkesförare, till exempel busschaufförer hos Åkerbergs i Trosa. Andra jobbar inom vård och omsorg.

Startkraft i dag regelbunden kontakt med 30 personer som fortfarande är arbetslösa. Flera av dem började inte söka jobb förrän efter sommaren, när den arbetsbefriade tiden rann ut. De senaste månadernas många varsel inom industrin försvårar deras situation. Konsekvenserna är att de tvingas tänka bredare och leta sig längre från kommungränsen.

- Det finns jobb, men konkurrensen har hårdnat. Man måste vara påhittig och söka upp företagen själv. Du kanske får lov att jobba med något annat än du tänkt dig ett tag, som det alltid är i en lågkonjunktur.

Den sista stora gruppen som fick jobb plockades bland annat upp av bemanningsföretaget Randstad, för placering på Scania. Även där kom nyligen ett varsel. Vid årsskiftet räknar företaget med att dra ner 150 tjänster på produktionen.

- Vi har inte fått något besked om att någon härifrån riskerar jobbet ännu. Det verkar som att de håller på att titta runt för att hitta andra platser åt dem, säger Carina Brandin Johannesson.

Om någon från Bosch skulle förlora jobbet en andra gång faller de tillbaka in i omställningsstödet.

ARTIKEL

Inget ökat tryck på socialen

Eftersom många riskerade att bli arbetslösa i och med Bosch Rexroths nedläggning, förberedde sig Socialkontoret i Trosa på att behöva betala ut mer i bistånd. Hittills har extrapengarna inte behövts.

- Det är möjligt att det finns något enskilt ärende, men någon ökning har det inte blivit, säger Trosa kommuns socialchef Georg Hammertjärn.

Eftersom många som förlorade jobbet hade lång tid bakom sig på företaget förutsätter han att de som inte hittat något nytt arbete fortfarande har a-kassa. De som kan tänkas behöva hjälp framöver är de som inte hittar ett nytt jobb innan a-kassan upphör, eller har så låg ersättning att det inte går runt.

- Men samtidigt klingar behovet av allteftersom fler får arbete, säger Georg Hammertjärn.

Av de 30 personer som förlorade jobbet på Bosch och fortfarande är arbetslösa bor en absolut majoritet i Trosa kommun. De utgör ungefär en femtedel av kommunens öppet arbetslösa, men nedläggningen av Bosch Rexroth har egentligen inte gett några stora utslag i statistiken. När året började fanns 158 öppet arbetslösa i Trosa, och den senaste beräkningen visar att 136 personer nu är utan jobb.

Socialkontoret har begärt att få en budget på samma belopp även nästa år, och fortsätter därmed att ta hänsyn till att fler kanske behöver söka ekonomisk hjälp framöver.

Byline: Linn Treijs

FAKTA

Stöd för omställning
Bosch Rexroth anlitade Startkraft och TRR Trygghetsrådet för att leverera omställningsstöd när fabriken i Vagnhärad lades ner. Uppdraget fortsätter tills de anställda har fått en lösning. Hittills har 1100 coachande möten hållits.

Förutom hjälp att hitta nya jobb fick de anställda erbjudanden om kompletterande utbildningar, som till exempel c-körkort, grävmaskinistutbildning eller komplettering av gymnasiebetygen.

I december förra året lämnade den sista stora gruppen företaget och i april gick de allra sista. Merparten hade jobbat i över tio år på Bosch Rexroth, och fick sex månaders arbetsbefriad uppsägningstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om