– Jag skulle gärna köra med ekologisk näring men den som finns täpper igen systemet, säger Johanna Blom, som driver företaget Lokaltodlat Trosa.
Hon står i odlingsrummet framför det så kallade hydroponiska systemet och pekar bort mot växtnäringsbehållaren. Johanna vertikalodlar på väggar och näringslösningen droppar i ett slutet system ner över växterna. Det som blir över går tillbaka till tanken igen.
Grönsakerna får inte säljas som ekologiska, även om näringslösningen skulle vara detså, det, men hon strävar efter att tänka hållbart ner på detaljnivå. Påsarna för blandsalladen är gjord av sockerrör istället för fossilt framställd plast och hon har satt en gräns på sju mil för att kör ut varorna med en elbil, till exempel.
– Kommunen skulle gärna få hämta de rester av näring som blir över när jag måste byta i systemet. Jag använder det själv hemma men skulle gärna skänka bort det som blir över, säger hon.
Dessutom tycker hon att överskottsvärme, som skapas av alla lampor, skulle kunna göra nytta i övriga delar av fastigheten istället för att lämna byggnaden.
Bolaget är så färskt att den typen av win-win lösningar har hon inte hunnit ta tag i ännu. Hon har knappt ens hunnit försöka hitta kunder till sin nya verksamhet. Ett hotell i Nyköping, som tillhör en hotellkedja, har dock nyligen börjat köpa in sallad.
– I tisdags fick jag dem som kund, säger hon.
Lite privatkunder har även hittat till butiken, som ligger i ett industriområde i Vagnhärad.
Tiden hittills har mest gått åt till att trimma systemet, där framförallt tre faktorer är centrala. Ljus, näring och temperatur.
– Fast jag har även fått in skadeinsekter och behövt köpa skinnbaggar som äter dem, säger hon.
Systemet är helt fritt från bekämpningsmedel, förklarar hon.
Ljuset består av hängande stavar av ledljus med rätt frekvens för att trigga fotosyntesen och temperaturen i rummet är viktig. Blir det för varmt stressas växterna och går snabbt i blom. Är det för kallt tar det för lång tid.
– Salladen kan bli besk om det blir fel, säger hon.
Att odla hydroponiskt är inget nytt fenomen och nära staden Almeria i sydöstra Spanien finns den största koncentrationen av växthus i världen med detta system används. Därifrån exporteras tomater i mängder. Johanna vill dock gå rakt motsatt väg och odlar enbart för den lokala marknaden.