Mikael hittade rådjursdelar vid plaståtervinningen

En kommuninvånare har hittat huvuden och ben från ett rådjur vid plaståtervinningen. Behållare från Vagnhärads återvinningstation ska nu genomsökas efter otillåtet slaktavfall.

Ett dött rådjur lämnades vid Vagnhärads återvinningsstation. Helt fel enligt både FTI:s regionchef Magnus Sandström och Jägarförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm.

Ett dött rådjur lämnades vid Vagnhärads återvinningsstation. Helt fel enligt både FTI:s regionchef Magnus Sandström och Jägarförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm.

Foto: Privat/FTI/Svenska Jägareförbundet/Madeleine Lewander

Vagnhärad2022-12-15 06:43

– Mycket skit ser man på stationen, men att slänga ett rådjur, säger Mikael Grundén från Vagnhärad.

Det var på söndagseftermiddagen han möttes av slaktresterna, som han sedan fotograferade vid återvinningsstationen på järnvägsparkeringen i Vagnhärad. 

– Benen låg helt fritt, sedan var det ett rådjurshuvud i en av påsarna. De hade lämnats vid plaståtervinningen och låg såklart undanskymt, säger han.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för Sveriges återvinningstationer. Enligt företagets regionchef Magnus Sandström är det självklart inte tillåtet att lämna slaktavfall vid återvinningsstationen. 

– Det måste hanteras separat. Eftersom vår städentreprenör varit på plats och inte rapporterat någonting onormalt behöver vi nu undersöka att ingen har slängt det här i återvinningsbehållaren. 

Trots att det är otillåtet är det, enligt Magnus Sandström, inte ovanligt att saker dumpas på återvinningstationen.

– Våra städare ser det mesta. Det har förekommit allt från älghuvuden till kroppsdelar från kor och andra tamdjur. På hösten händer det även att latrintunnor från sommarstugor dumpas på återvinningen. 

När det händer försöker företagets entreprenörer ta reda på vem som är skyldig. Exempelvis genom att titta efter etiketter med adresser på det som lämnats. 

– Kommer det från en verksamhet kopplar vi in tillsynsmyndigheterna. Privatpersoner kontaktar vi direkt eller polisanmäler – beroende på hur stora mängder det handlar om, säger Magnus Sandström.

Enligt honom är det ofta svårt att hitta tillräcklig dokumentation för en fällande dom när det gäller sådana här saker.  

Jägarförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm berättar att rester från jakt i regel lämnas i särskilda "slaktgropar” som upprättats på jaktområdet i samråd med markägare. 

– Det är det vanligaste sättet att hantera slaktrester. Som självklart inte får lämnas vid plaståtervinningen. Det är helt fel. 

I vissa fall kan slaktrester även lämnas i naturen. Då tar asätare hand om resterna på samma sätt som när ett djur dött naturligt. 

– Det är inget konstigt. Sedan beror det på vilken ammunition som används vid jakten. Om djuret skjutits med bly är det inte alltid bra att andra djur får i sig slaktresterna, säger Magnus Rydholm.

Karta: Återvinningsstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!