Nya samtal om skolmaten inför upphandling

På torsdagskvällen hölls ett möte på ämnet skolmat i Hedebyskolans matsal. "Närodlat" och "ekologiskt" är slagorden när en ny upphandling nu står för dörren. Någon vegetarisk veckodag är inte i sikte.

Foto:

VAGNHÄRAD2014-01-23 22:58

Föräldramötet har initierats av Frida Chrislan, Västerljungsbo med barn på Kyrkskolan. Det var när hennes dotter började äta av Trosa kommuns skolmat som intresset för densamma väcktes.

–Varför köper man pannkakor som fraktats från andra länder, till exempel? Jag tycker att det är jättekonstigt att man inte kan tänka mer småskaligt och välja mat från trakten där vi bor, säger hon.

Frida är även egenföretagare och har gått en kurs om LOU, lagen om offentlig upphandling. När hon läste att en ny livsmedelsupphandling var på gång blev hon eld och lågor.

–Enda sättet att påverka underlaget för den här upphandlingen är om folk engagerar sig och trycker på. Och det är nu det gäller, liksom. När det väl är klart är det ju kört för flera års tid.

I slutet av november ordnade Frida ett skolmatsmöte hemma i Västerljung. Mestadels livsmedelsproducenter kom, så inför torsdagskvällens möte i Vagnhärad var förhoppningen att fler mammor och pappor skulle ta chansen.

Kerstin Tibbling, kostchef i Trosa kommun, hoppades också det. Hon kom till mötet för att berätta vilka mål och riktlinjer som gäller för den kommunala skolmaten.

–Det finns mycket som föräldrarna inte känner till om hur vi jobbar. En hel del sprids ju via barnen, och det är inte alltid som allt kommer fram den vägen. För mig är det också väldigt spännande att höra vad barnen säger om maten där hemma, säger hon.

En del frågor lär också dyka upp. "Varför serverar ni lättmjölk i skolan?" hör till de vanligaste funderingarna som Kerstin Tibbling möter. Svaret, att Livsmedelsverket rekommenderar det mot bakgrund av hur mycket mättat fett som finns i andra livsmedel, brukar falla i hyfsat god jord.

Lagen om offentlig upphandling är svårare att förklara.

–Det är väldigt komplicerat, faktiskt. Till exempel så får vi inte skriva att vi vill ha svenskt kött, för då missgynnar vi konkurrensen, säger Kerstin Tibbling.

Nyköping började med vegetariska onsdagar efter jul, ett beslut som fått både ris och ros. I Trosa finns inga liknande planer. Såväl Kerstin Tibbling som Frida Chrislan hade gärna sett mer vegetariskt på menyn, bland annat för att det är billigt och i och med det gör det möjligt att öka andelen ekologiska livsmedel.

Ett problem är att många barn hellre äter köttbullar än linsbiffar.

– Men ibland serverar vi rätter som är helt vegetariska utan att barnen tänker på det, som broccolisoppa med pannkakor, säger Kerstin Tibbling.

– Det gäller att tänka om och vänja barnen tidigt, säger Frida Chrislan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!