Nytt nattligt inbrott på samma byggfirma

Byggfirman i Vagnhärad som Södermanlands Nyheter skrev om i onsdags har drabbats av ytterligare ett inbrott. Nu tipsar polisen om hur företagen kan skydda sig mot tjuvarna.

Foto: Carolin Ericson

Vagnhärad2019-06-27 19:03

I onsdags skrev SN om hur någon brutit sig in i byggfirmans container och stulit verktyg och maskiner till ett värde av cirka 150.000 kronor. Natten till torsdagen var det dags igen. Runt klockan 23 gick inbrottslarmet vid tillverkningshallen igång. Någon hade brutit upp dörren.

– Väktarna var i närheten och kunde var på plats inom tio min, polisen var också i närheten och kom hit strax efter, säger byggfirmans VD.

Polisen sökte av platsen med hundar och spåren ledde till en parkering längre ner på gatan där de upphörde.

I dagsläget vet byggfirman inte om något blivit stulet. Det är tredje gången sedan mitten av juni som firman drabbas av inbrott.

– Det känns märkligt, men under sommartider är det tyvärr inte ovanligt, säger byggfirmans VD.

Biträdande lokalpolisområdeschef i Katrineholm, David Westlin, är inne på samma spår.

– Den här typen av brottslighet är säsongsbetonad. Vi försöker ha extra uppsikt över de här platserna under tider då personalen inte är på plats, säger han.

Men polisen kan inte vara överallt samtidigt, så för att förebygga den här typen av stölder, har han ett antal tips till byggfirmorna.

– Först och främst att öka upptäcktsrisken. Att man ställer containrarna synligt och har god belysning.

Ett annat råd är att tänka på skalskyddet.

– Larm och kameraövervakning till exempel. Det är förenat med en del kostnader för företaget, men det är också dyrt att bli av med verktyg och det kan försena bygget.

Om företaget trots allt drabbas av inbrott och stöld, är det viktigt att kunna förse polisen med bra information om vad som stulits. Verktygen och maskinerna ska gärna vara märkta och man ska ha en förteckning över serienumren.

– Om vi anträffar ett parti stöldgods måste vi kunna binda det till ett specifikt brott.

Om det är internationella ligor eller lokala brottslingar, eller en kombination, som ligger bakom stölderna vill David Westlin inte säga säkert.

– Det finns indikationer på att det är kriminella nätverk från grannländerna som ligger bakom och vi misstänker att en del av stöldgodset förs ut ur landet. Men vi har också koll på exempelvis svenska köp- och säljsajter på nätet.

Polisen samarbetar med flera myndigheter i jakten på förövarna, såsom gränspolisen och Tullverket. Men David Westlin uppmanar också allmänheten att vara vaksam. Brotten sker ofta snabbt och det är svårt att ta gärningsmännen på bar gärning.

– Om man gör iakttagelser av till exempel personer som inte hör hemma i trakten så ska man höra av sig till Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om