Vid 15-tiden kom det in ett larm om ett ras eller skred på Länsmansvägen i Vagnhärad. Räddningstjänsten åkte ut med en enhet, och det var initialt oklart om något ras faktiskt hade inträffat.
– Njaa.. Vi tittar bara lite, kommenterar räddningstjänstens Jan Österberg som var på plats för att undersöka.
Till platsen kom Trosa kommuns kommunchef Johan Sandlund, oroad över larmet, tillsammans med personal från tekniska enheten.
– Men det händer titt som tätt att vi får in larm och det är aldrig något, säger han.
Trosa kommuns tekniska chef Ulf Hagstedt berättar att området är extremt väl bevakat med olika mätpunkter och liknande. Han bekräftar att det inte är ovanligt med privatpersoner som slår larm om misstänkta rörelser i marken.
– Det finns en vaksamhet där med anledning av det tidigare skredet sedan 1997. Det rör sig i marken överallt ibland, med där upplevs det som starkare, säger han.
Tisdagens undersökning gjordes i närheten av samma plats där ett av Sveriges största jordskred inträffade 1997. En handfull hus drogs med i raset och 30 villor fick i efterhand rivas. Trots enorma skador på byggnaderna omkom ingen person.
Robert Andersson, som jobbar för fastighetsägaren på Länsmansvägen har under en längre tid uppmärksammat förändringar, så kallade sättningar, i marken bakom husen i den branta slänten ner mot Trosaån. Han har vänt sig till kommunen utan någon större respons.
– Något har rört sig, men vi vet inte om det är fara å färde, säger han.
Nu hade Robert Andersson mejlat till SGI, Statens Geotekniska Institut, som rådde honom att kontakta räddningstjänsten för att få marken kontrollerad för rasrisk.
Jan Österberg från räddningstjänsten kunde efter att ha gått runt och tittat inte säkert säga att det handlar om risk för skred.
– Inte som det ser ut nu i alla fall, men det är klart att om det är som du säger, att det har hänt mycket på bara en vecka, är det ju inte bra, säger han till Robert Andersson.
Men så länge det inte blir ett faktiskt skred är det inte ett ärende för räddningstjänsten, de agerar först när det har hänt.
Nu blir det i första hand en fråga för fastighetsägaren.
– Det är alltid fastighetsägarens ansvar att kontrollera marken, säger kommunchef Johan Sandlund, som också konstaterade att hela åkanten längs med de aktuella fastigheterna är säkrad med stenar.
– Ett arbete som genomförts efter det stora raset 1997.