– Kosten har vi jobbat med länge, där är vi nästan i mål och serverar ekologiska livsmedel till 99 procent när det gäller frukost och mellanmål. Men det finns mycket kemikalier omkring oss och det gäller att tänka på vad som är bra och mindre bra i vardagsmiljön, säger förskolechefen Carina Lue.
SN träffar Lue på Väsby förskola i Vagnhärad, en förskola som öppnade sina nya lokaler i augusti i år. Här fanns hälsoprofilen med från start, giftfria leksaker i trä eller giftfri plast är lika självklara som en stressfri vardagsmiljö med många aktiviteter utomhus. Det var i augusti som alla förskolor i Trosa kommun blev en del av Naturskyddsföreningens projekt "Operation giftfri förskola". Kommunala såväl som enskilda förskolor har deltagit i den inventering av inomhus- och utomhusmiljön som pågått under hösten. Målet är att väcka insikt om att vardagsprodukter kan sprida farliga kemikalier och att man vid inköp kan göra aktiva val. Förskolechefen Carina Lue var tidigt intresserad av projektet.
– Naturskyddsföreningens kartläggning kom som ett brev på posten. Även om vi sedan förskolan öppnade har haft den här tanken om en giftfri vardagsmiljö med oss och noga valt ut alltifrån ekologiska leksaker till att välja gardiner utan flamskyddsbehandling, så finns det säkert mycket som vi kan lära oss, säger Lue.
Alltifrån bestick, leksaker och lera till material i väggar, golv och tak har inkluderats i den inventeringsrapport som skickats in för analys. För att ta fram resultatet om gifterna i vardagsmiljön har Naturskyddsföreningen anlitat kemikalieexperter och de ska visa på vad förskolorna kan göra för åtgärder på kort och lång sikt. I måndags kom den första nationella sammanställningen som visar på att kunskapen är generellt låg om vilka gifter som barnen exponeras för. Lue berättar däremot att förskolorna här sköter inköpen själva och att kännedomen är stor bland personalen på Väsby förskola. Det går inte att köpa in varor på gammal vana utan man måste ta reda på mer information om materialet innan.
– Vi vill ta ett helhetsgrepp och skapa en medvetenhet om vad vi stoppar i oss, vad vi har på oss och vilka material som finns omkring oss. Och det på grund av att vi vill barnens bästa. Det ska bli spännande att få råd och se hur vi ligger till i vårt arbete, säger hon.