Det kungliga väntrummet stod klart första december 1913, då gick det första tåget mellan Stockholm och Nyköping och väntrummet användes sedan av Konungen Gustaf V och Drottning Victoria när de reste till Tullgarns slott som var kungaparets sommarresidens.
– De kom den 28 maj med den blå tågvagnen som fortfarande finns bevarad på Gävle järnvägsmuseum. Hovet var på plats ett par dagar tidigare så hästvagnen var förberedd, säger Anita Gustafsson, ordförande för Vagnhärads hembygdsförening.
Troligen passerade kungaparet oftast bara igenom rummet. Men det fanns möjlighet att ta emot gäster.
– Det var väldigt hemligt därför var gardinerna fördragna, så folk inte skulle få se in. Det fanns även ett avskilt rum för drottningen och båda hade egen toalett, även om det inte var någon guldtron.
Det kungliga väntrummet användes av hovet fram till 1924 då det togs ur bruk, sedan stod lokalerna tomma i tio år innan de började användas som postkontor.
– När postkontoret flyttade till Vivoplan 1969 blev rummet lagerlokal åt Finn-Lasses möbelaffär i Valåker, han sålde mycket skinnmöbler, säger Anita Gustafsson.
Men i mitten av 90-talet restaurerades väntsalen genom ett ALU-projekt i samarbete med Vuxenskolan och Vagnhärads hembygdsförening.
– Originalmöblerna fanns inte bevarade, de var tråkigare än de vi har idag, säger Anita Gustavsson som berättar att väggutsmyckningen och träpanelen är äkta.
– Posten hade varit försiktig och bara satt upp gipsskivor över de gamla väggarna när de tog över lokalerna, säger hon.
Idag tar hembygdsföreningen hand om väntsalen. Den hyrs ibland ut som möteslokal för styrelsemöten men besöks även regelbundet av sällskap som bokat guidade visningar.
– Väntrummet fungerar som ett dragplåster för föreningen. Under pandemin har det varit stängt men från och med i höst tar vi emot besökare igen.
Anita Gustafsson berättar att den tidigare talmannen och ministern Björn von Sydow besökte väntsalen under helgen tillsammans med sin familj.
– De var väldigt imponerade av det här, säger hon.
Tidigare har den före detta moderatledaren Ulf Adelsohn besökt väntrummet och till helgen kommer ett sällskap från Föreningen Sörmlands veteranjärnväg i Oxelösund.
– Vi har inga öppettider och man behöver boka visning för ett sällskap på minst tio personer för att vi ska öppna dörrarna och berätta om väntsalen, det tar lite tid, säger Anita Gustavsson.