I slutet av augusti stängdes barnpoolen på Safiren på grund av att man hittat legionellabakterier i vattnet.
– I samband med nya provtagningar testade vi även vattnet i duscharna och fann en annan typ av legionellabakterier, säger miljöinspektör Rasmus Cederborg.
På onsdagen gick kommunen därför ut med information på sin hemsida om att Safiren stängts "på grund av driftstörningar och provtagning". Ingenting om legionellabakterier som kan orsaka legionärssjuka, en bakteriell lunginflammation med symtom som andningssvårigheter, huvud- och muskelvärk, diarré och till och med förvirring.
– Det finns olika typer av legionellabakterier, förklarar Rasmus Cederborg. Den vi fann i poolen kallas typ 1 och den kan ge legionärssjukan. Men den smittar normalt inte när den är i pooler, via kallsupar eller så, man ska andas in den för att bli smittad. Därför är det allvarligare att vi även hittat den i duscharna. Det gick inte att bestämma typ så nu är nya prover tagna.
Alla våtutrymmen är nu avspärrade för besökare men det går fortfarande att gå till gymmet, gruppträningar eller besöka kiosken. Besökare uppmanas att fylla sin vattenflaska hemma och att inte dricka vattnet på anläggningen.
Legionellabakterier kan växa till i vattenledningar om varmvattnet har för låg temperatur eller kallvattnet för hög.
– Den kan också växa till i stillastående vatten. I det här fallet tror vi att orsaken till bakterien som hittats i poolen kommer från en så kallad återvinningstank som haft stillastående vatten.
Prover på vattnet tas kontinuerligt i varmvattenbassängerna på Safiren och det var så utbrottet i barnpoolen upptäcktes.
– Vid en ny kontroll dagen efter bad vi att det också skulle tas prover på vattnet i duscharna, vilket var tur, eftersom vi hittat en annan legionellabakterie i det. Alla legionellabakterier är inte farliga men nu måste vi invänta svar från Folkhälsomyndigheten om vilken typ det är i duscharna. Om typen är ofarlig kan vi öppna badhuset ganska snabbt igen.
Bassängproblemet tycks däremot vara åtgärdat redan, nya prover visar att den inte längre har legionellabakterier.
– Vi tror att det var ett kolfilter som orsakade tillväxten och det är nu utbytt, säger Rasmus Cederborg.
Att två typer av legionella hittas på samma anläggning samtidigt hör inte till vanligheterna.
– Det är maximal otur.