Snart öppnar supermoderna Safiren

Tre år års väntan närmar sig sitt slut. Den 26 augusti slår Safiren upp portarna för allmänheten. SN fick en rundvandring i det topprustade badhuset.

VAGNHÄRAD2014-07-30 06:32

En svag klordoft stiger från bana ett. Porlande ljud hörs från bassängen. Här, i själva hjärtat av Safiren, möts en 25-metersbassäng med fyra banor, varmpool med 36 grader och en mindre undervisningspool. Från fönstren flödar ett rikt ljus och belysningen i simhallens sluttande tak reflekteras i vattnet.

– Här är det obehandlad asp på väggarna, med ljudabsorbenter bakom som dämpar när det blir lite högljutt, säger byggledaren Åke Bergdahl.

Han lotsar SN genom de 2 400 kvadratmeter stora lokalerna över två våningsplan. På nedre plan, bortanför reningsanläggningen, tronar en av de fyra blivande gymsalarna upp sig.

– Här ska skrotnissarna hålla till. Det är en riktigt tung matta under.

Inte mycket är kvar av gamla, murriga Safiren. Genomgående ljusa färger och fönster till taknocken ger ett frikostigt ljusinsläpp. Från den blivande gästparkeringen går betongtrappan upp till huvudentrén, i sydväst. På entréplan finns reception, kafeteria med uppvärmningskök, omklädningsrum. Nytt är också ett soldäck bredvid entrén.

Safiren revs invändigt 2011 men kommunen valde att behålla den gamla stommen. En utmaning har varit att anpassa skalet till de nya hårdare kraven för en simhall, berättar Bergdahl.

– Brandreglerna är helt annorlunda än när Safiren byggdes 1984. Det är en kompromiss hela tiden, vi har jobbat mycket med ventilation och tillgänglighet.

Det syns i detaljerna. Tröskelfria omklädningsrum, separat handikappentré och en låg receptionsdisk underlättar för besökare med funktionshinder. Bakom receptionen finns två monitorer där övervakningskamerornas bilder rullar. Det är en bra hjälp för personalen att övervaka bassängerna.

Slutbesiktningen av Safiren avklarades i torsdags, med en del smärre anmärkningar. Än återstår en del arbeten, främst inom styr och regler. Sedan ska parkeringen asfalteras, en röd matta ska in på betonggolvet på nedre plan och lister ska målas i kontrast för att hjälpa synsvaga se var väggen slutar.

Åke Bergdahl är stolt över entreprenörernas insats, särskilt med tanke på förseningarna och turerna i domstolarna.

– Vi bestämde i december att slutbesiktningen skulle vara runt 24 juli, och det höll vi. Med de förutsättningar vi haft så har alla gjort ett jättejobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om