Solberga blir Vagnhärads nya stadsdel

På tio år planeras närmare 1 000 nya bostäder bilda en ny stadsdel i Solberga. Nu har politikerna röstat fram en detaljplan för området.

solberga_6063.jpg

solberga_6063.jpg

Foto:

VAGNHÄRAD2014-05-15 06:37

– För vår verksamhet kan det vara bra och innebära fler kunder som kommer hit. Jag har inget emot att de bygger ut Vagnhärad med fler bostäder, säger Caroline Palmqvist, butiksföreståndare på Preem.

Det handlar om en ny stadsdel som byggs runt Solberga gård. Solberga är det största exploateringsområdet som pekas ut i kommunens översiktsplan 2010. Fyra år tidigare listades Solberga som ett lämpligt nybyggnadsområde och fördjupningsarbetet startade sedan 2008.

Cirka 1 000 nya bostäder ska byggas i fyra etapper på mark som i dag består av skog och åkermark. Förhoppningarna om ringeffekter är många: gatunätet byggs ut, nya förskolor kan etableras och en befolkningsökning i Vagnhärad ska få näringslivet att växa.

Bebyggelsen blir blandad och utgörs av både småstad, villastad och trädgårdsstad. Service, torg och innergårdar sprängs in mellan husen medan villastaden ska ligga nära naturen. Den planerade snabbjärnvägen Ostlänken är en viktig del i pusslet. Intill järnvägen läggs det nya resecentrumet i två våningar, troligen norr om bygghandeln N A Svensson.

– Utbyggnaden av Solberga har stor betydelse för Trosa kommun och för hela samhället. Man kan bo 35 minuter från Stockholm men ändå bo fint i Trosa kommun. Alla är vinnare på att det här området blir etablerat, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Tomas Landskog (M).

Planarbetet för etableringen av Solberga har legat på is ett tag. Men för två år sedan tog det fart igen och efter att kommunfullmäktige gav grönt ljus att gå vidare kan detaljplanearbetet startas. Kommunen äger i dag nästan all mark som ingår i det planerade området, men privata markägare och Trafikverket är inblandade i processen.

– Vi kommer att börja i rätt ände och rimligtvis ta fram en detaljplan för området närmast Vagnhärad först. Nu vet vi att Ostlänken kommer till, men att vi ännu inte vet exakt var stationsområdet ska ligga påverkar inte vårt arbete, säger Landskog.

Kommunen måste även hitta en lösning så att väg 218 mellan Vagnhärads tätort och Solberga, inte utgör ett hinder för gående eller cyklister. Målet är att det ska vara lätt att ta sig till centrum, säger Landskog.

– En stor del av arbetet handlar om att binda ihop området på ett bra sätt och minimera barriäreffekten av vägen. Vagnhärads centrum kommer även fortsättningsvis vara Vagnhärads centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om