Stor utgrävning i Vagnhärad: "Platsen är jättespeciell"

En intakt boplats från äldre bronsåldern – det är vad arkeologerna undersökt i sin utgrävning i Vagnhärad. Vi fick följa med på utgrävningen.

Karin Beckman-Thoor håller upp en hålsten. "Det ser ut som en liten öronpropp av sten. De är en rest av när man gjorde hål i en stenyxa för att kunna fästa ett handtag i. Man använde ett ihåligt ben och sand, och sedan borrade man sig långsamt genom stenen. bara tre har tidigare hittats i Sörmland."

Karin Beckman-Thoor håller upp en hålsten. "Det ser ut som en liten öronpropp av sten. De är en rest av när man gjorde hål i en stenyxa för att kunna fästa ett handtag i. Man använde ett ihåligt ben och sand, och sedan borrade man sig långsamt genom stenen. bara tre har tidigare hittats i Sörmland."

Foto: Maja Edsö

Vagnhärad2019-08-31 09:00

På torsdagen avslutades den stora utgrävning som gjorts mitt emot kalkbrottet i Vagnhärad. Totalt har man undersökt en yta av 5 000 kvadratmeter, och cirka 1 500 kvadratmeter har grävts upp.

– Platsen är jättespeciell, säger Karin Beckman-Thoor.

Hon är ansvarig chef på Kraka kulturmiljö, företaget som utför utgrävningen åt Trosa kommun. Under äldre bronsåldern var det här en boplats för en grupp människor. Även om fynden i sig – krukbitar, skärvstenar, flintaavslag och sten som tyder på yxtillverkning – inte är unika, är själva boplatsen något mycket speciellt.

– Det är en intakt boplats från äldre bronsålder. Det är något jätteovanligt. Ofta stöter man på delar av boplatser, med lager av annat ovanpå – folk har bott kvar efteråt och platsen har förändrats. Här har det inte varit annat än markberedning för skog. Bättre blir det inte.

Numera ligger platsen en bit från både hav och sjö, men mellan 2000 och cirka 1700 före Kristus år låg den här kullen mellan en havsvik och en sjö. Havsnivån då var ungefär i höjd med grantopparna som omger kullen i dag.

– De har bott mellan sött och salt, med tillgång till två näringsfångstmiljöer. De har kunnat fiska i sjön och i havet, och jaga säl, och samtidigt haft boskap på bete på sjöängen.

Uppe på själva kullen finns det tre moränryggar, med små dalgångar emellan. I dalgångarna tror arkeologerna att man har odlat, eftersom de funnit odlingsrösen. På den mittersta moränryggen har man hittat stolphål efter ett boningshus.

– I boningshuset har vi funnit mycket keramik och flintaavslag. Det är bitar som man knackat bort från en flintasten när man gjort en yxa eller en skrapa av den. Flintan finns inte i Sörmland naturligt, den kommer från södra Sverige, så man har haft byteshandel med långväga kontakter, säger Karin Beckman-Thoor, och kliver över stenar och pekar och visar.

– Här har det varit en härd, för här finns det mycket skärvstenar, alltså eldskadade stenar, och området är sotigt.

Fynden man har gjort, och platsens betydelse, gör att man kommer göra ännu en utgrävning.

– Vi kommer behöva göra en till utgrävning, där vi tar upp lite mer yta, men framförallt fortsätter där vi börjat och tar mer prover. Äldre bronsålder är en eftersatt period, men här kan vi få se hur livet kunde vara vid en sådan boplats och fylla i lite luckor. Det är en spännande pusselbit, säger Karin Beckman-Thoor.

Darför har man gjort en utgrävning

När man planerat för Ostlänkens dragning, har man också gjort små arkeologiska undersökningar längs vägen. I Vagnhärad hittades den här boplatsen, just där Vagnhärad resecentrum är planerat att ligga. Fornlämningen skulle förstöras av bygget, och måste alltså först undersökas. Utgrävningen som gjorts är en förundersökning, och man kommer göra en utgrävning till, en slutundersökning, där man dokumenterar platsen och tar bort fornfynden. Trosa kommun står för kostnaden. Förundersökningen kostade 850 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om