En tvårummare med kök. Tidigare hyra: 4 512 kronor. Efter hyreshöjningen: 6 988 kronor.
Det är verkligheten för Gull Karlsson. I våras flyttade hon in i sin tvåa på Stenåldersvägen i Vagnhärad. Samtidigt började en rejäl upprustning av de eftersatta lägenheterna från 1972: Trobo ordnade nytt yttertak, tätskikt i badrummen, balkongräcken byttes ut och värmepannorna ersattes av fjärrvärme.
Men för Gull Karlsson, som får drygt 12 000 kronor in på kontot med pension och bostadsbidrag, innebär hyreshöjningen på över 30 procent en tuff smäll ekonomiskt.
– Det här är inte värt 7 000 kronor. Jag har svårt att tro att jag faktiskt har råd att bo kvar här, säger hon och fortsätter:
– Jag blir arg. Vi kan inte bara sitta och betala hyran, jag vill kunna ha lite pengar över till mat och gott fikabröd.
Gull Karlsson gick från ord till handling och skrev ett brev till Trobos ledning. Där kräver hon att hyran sänks med 20 procent.
– Hyreshöjningen är helt orimlig med tanke på vilken renovering som har gjorts. Det är eftersatt underhåll, som borde ingå i det planerade underhållet.
Trobos vd, Lennart Ekerbring, poängterar att hyresgästerna gått från att ha kallhyra till varmhyra, med fjärrvärme inkluderat i kostnaden.
– Hon och de andra har sluppit en elkostnad när vi drog in fjärrvärme. Den förhandlade hyran för ombyggnationen är på 1 600 kronor.
Klart är att hyrorna förhandlats i dialog med Hyresgästföreningen. Sluthyran, på 323 kronor per kvadratmeter, eller drygt 35 procent upp, ser Ekerbring som rimlig.
– Det är även Hyresgästföreningen överens med oss om. Nu är de ombyggda till modern standard, och det görs en bedömning utefter det.
Gull Karlsson öppnar nu dörren för att hon måste flytta till en billigare lya. Men är en rockad inom Trobo möjlig?
– Det finns en möjlighet att göra. Men vi har inte många lediga lägenheter, det handlar om ett tiotal. Men vill man ha liknande lägenheter finns det på Järnåldersvägen, med hyror som är 1 500 kronor lägre, säger Lennart Ekerbring.