Antagandet av detaljplanen hade tre veckor på sig att vinna laga kraft om ingen skulle överklaga det till nästa instans, Mark- och miljödomstolen. Men det gjorde ett par boende som i sin överklagan också påpekar att de vänt sig till samhällsbyggnadsnämnden med sina synpunkter vid tre samrådsperioder, utan att vinna gehör.
Det de boende på Bronsåldersvägen mest vänder sig emot är nockhöjden på de rad- och flerfamiljshus som planeras i området, 13 respektive 14,5 meter, vilket de tycker rimmar illa med målsättningen att husen ska "placeras varsamt" i området. Deras uppfattning är att det gör husen både skymmande och avvikande i området där det finns betydligt lägre hus sedan tidigare.
Planchef Linda Axelsson tycker att det är bra att det finns en möjlighet att överklaga myndigheters beslut.
– Men det är klart att det stoppar upp processen, nu går det inte att projektera hus, söka bygglov och bygga ut infrastruktur, allt avstannar, konstaterar hon.
Domstolen brukar enligt Linda Axelsson säga att det kan ta runt ett halvår. Om de fastställer kommunens beslut finns möjlighet att överklaga igen, till mark- och miljöverdomstolen, men då krävs prövningstillstånd.
De har klagat till kommunen tidigare, varför tillmötesgick ni dem inte?
– Vi tycker att vi har gjort det genom hur vi utformat och placerat kvarteren. Vi har bedömt att de inte påverkar utblickarna.