– Det är klart att det är en jättestor saknad och sorg, men det är också en frid för pappa att han har fått gå vidare, säger Lina Nydahl över telefon.
Hon berättar att hennes pappa tidigt i livet bestämde sig för att bli journalist för att kunna jobba med sitt kall.
– Han var en person som stod upp för sina värderingar och han hade väldigt bra och starka värderingar kring vad som var rätt och fel. Jag tror aldrig att jag har träffat en mer passionerad yrkesmänniska. Han gav själ och hjärta till journalistiken och till det fria ordet.
Dottern Lina Nydahl arbetar själv som journalist och menar att faderns yrkesval styrt henne i den riktningen, även om det först var långtifrån självklart.
Efter studier vid Journalisthögskolan i Stockholm startade Claes Nydahl 1973 Trosa Tidning, som han drev framgångsrikt fram till 1978. Han blev en välkänd profil inom lokaljournalistiken och när närradiostationerna kom i slutet av 70-talet bestämde han sig för att börja sända radio.
– Pappas arbete med Radio Nova banade väg för den reklamradio som vi har i Sverige i dag. Sen så blev det väl kanske inte den verklighet som pappa lämnade som han själv drömde om som journalist. Pappas vision när han startade närradiostationen och Radio Nova på 80-talet var att med hjälp av reklam finansiera grävande journalistik, och så ser det ju inte riktigt ut i kommersiella kanaler i dag, säger Lina Nydahl.
Hon berättar att när hennes pappa drog igång med närradio så fanns det ett förbud mot reklam i etermedier. Claes Nydahl trotsade detta förbud och det kom att prövas i omgångar.
– Under ett par år så var det nästan dagligen i nyhetssändningarna, både på tv och i riksmedia. Så Vagnhärad sattes till viss del på kartan tack vare en gammal barack där man sände reklamradio illegalt.
Utöver journalistiken så var Claes Nydahls andra passion i livet musik. Han var en duktig gitarrist och spelade själv i band många år. Han lät ofta osignade band få spela i etern.
– Radio Nova var större än P4 under en ganska lång tid så det var många band som fick chansen där.
Lina Nydahl säger att bristen på källkritik överlag var något som hennes pappa tyckte var frustrerande.
– Vikten av att ifrågasätta är jag väldigt tacksam att jag fått med mig och den försöker jag föra vidare till mina barn. Att våga vara lite jobbig. Det behövs mer än någonsin i dag skulle jag säga.
Claes Nydahl blev 76 år.