Ekogården som värnar om dovhjort

Dovhjortar orsakar trafikolyckor och äter upp böndernas grödor runt om i Sörmland. Men på Vappersta gård är dovhjorten ingen större skadegörare än andra djur.

VAGNHÄRAD/TROSA2016-07-19 21:38

– Där uppe i det täta skogspartiet har vi ofta vilda dovhjortar. De är trogna platsen och återkommer gärna år efter år. De flesta djur trivs i och för sig där uppe i skuggan när det är varma sommardagar, säger Britt-Marie Wall och pekar bortom hagarna på Vappersta gård utanför Vagnhärad.

Familjen Wall har ungefär 170 hektar mark runt sin ekologiska köttgård. Vita kor av rasen Charolais betar i hagarna runt gården som även driver en liten gårdsbutik. Dovhjorten visar sig alla tider på dygnet till skillnad från en annan flitig besökare - vildsvinen.

– Utifrån vår horisont är vildsvinen kanske en större skadegörare när de bökar upp stora markområden.

Britt-Marie Wall och hennes man har haft gården sedan i början av 1980-talet. I dag har sonen Marcus tagit över.

– Jag tror att alla andra i trakten tycker vi är lite märkliga för vår inställning till jakt. Men jag måste erkänna att jag tog min jägareexamen för att lära mig ännu mer om det bästa vi har- naturen och djuren!

Britt-Marie är positiv till Länsstyrelsens initiativ till inventering av dovhjortstammen eftersom det kanske kan förebygga onödig jakt.

– Vi ska ju inte låtsas som att det inte finns så kallad troféjakt. Jag tror kunskap är bra för att förebygga onödig jakt. Dessutom finns ju stängsel att tillgå, säger Britt-Marie Wall som även ser fram emot att få lära sig mer om dovhjorten vid de utlovade utbildningstillfällena.

Dottern Caroline Wall vägrar att döda djur överhuvudtaget genom jakt, medan brodern var med i ett jaktlag och sköt två kalvar för en tid sedan. Även om alla tre inte är några fanatiska jaktälskare så har de förståelse för att det ibland finns starka skäl för jakt. Men Marcus Wall menar att Vappersta trots allt inte har dovhjort som sitt största problem eftersom man är en köttgård.

– Jag har störst sympati för de lantbrukare vars spannmål finns på arrenderad mark. Då utgår nämligen ingen ersättning, när hjortar, älgar och andra djur skadar 20 procent av odlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om