När Gnestas sju valdistrikt räknats färdigt på söndagsnatten stod det klart att det preliminära valdeltagandet i kommunalvalet ökat jämfört med valet 2010. 83,1 procent av Gnestaborna hade på något sätt varit med och lagt sin röst jämfört med 82,0 procent 2010.
– Det känns ju väldigt roligt med ett så stort deltagande, säger Michael Johansson, valansvarig på Gnesta kommun.
Vid lunch var köerna in i vallokalerna så pass långa att valnämnden bestämde sig för att köpa in fler valbås.
– Vi fick lösa det så för att få upp hastigheten, men när lokalerna stängde klockan åtta val de tomma så alla som ville hann rösta, säger Johansson.
Det höga valdeltagandet tror han beror på att informationen kring valet varit god, trots att kommunen själva inte behövs anstränga sig speciellt mycket.
– Vi satsade en del i samband med EU-valet men den här gången har det nästan skött sig själv. Det har varit självannonserande, bland annat genom engagerade politiker.
2 796 personer förtidsröstade och på måndagen hade 105 röster förklarats ogiltiga.
– Det kan röra sig om personer som exempelvis har rösträtt i kommun- och landstingsval men inte i riksdagsvalet, eller att någon lagt ner två valsedlar i samma kuvert, avslutar Johansson.
I Trosa röstade 85,6 procent i kommunvalet i år - topp 20 i Sverige och en siffra som glädjer valansvarige, kanslichefen Jakob Etaat.
– Det är jättebra, det är ett av de högsta valdeltaganden i Sverige. I flera distrikt är vi nära 90 procent.
Varför är så många villiga att gå till valurnorna då?
– Vi har haft en bra tillgänglighet, med mycket lokaler och kvällsöppet. Sedan är det en ökning generellt i riket.
I veckan ska drygt 150 så kallade onsdagsröster granskas, tidigare ogiltiga, utlandsröster och några röster från andra kommuner.