I dag handlar det om båtturer som förenar saltstänkta skärgårdsutflykter med spännande naturupplevelser. Sandsänkans sälskyddsområde ligger öster om Harstena, på det yttersta skäret innan öppet hav tar vid.
Magnus Lindkvist på Skärgårdskompaniet har kört sälsafari i sju år. Det något ovissa coronaläget ska inte stoppa årets turer.
– De båtar vi kör med tar tolv passagerare och det är öppna båtar, så man sitter utomhus under turen, säger Magnus Lindkvist.
Han har ett gott råd till den som vill följa med ut.
– Det är bra med funktionell klädsel eftersom det här är långt ut till havs och kan stänka över en del vatten.
Han konstaterar också att intresset för att se sälar har ökat.
– Här ute får vi alltid se sälar. Jag vet inte en enda gång när vi inte fått göra det. Man kan se dem antingen när de gått upp på hällarna eller i vattnet, där de sticker upp huvudet för att andas.
Det tycks också vara intressant för sälar att se människor.
– De är inga skygga djur, utan tvärtom ganska nyfikna, särskilt yngre sälar som gärna simmar mot båten för att titta närmare på oss.
Resorna görs två gånger i veckan mellan 4 juli och 22 augusti – från Fyrudden på söndagar och på onsdagar från Tyrislöt, längst ut på Norra Finnö i Söderköpings kommun. Båda turerna avgår klockan 16.00 och är tillbaka cirka 21.30.
– Gränsen mellan Valdemarsvik och Söderköping går precis vid Sandsänkans fyr, säger Magnus Lindkvist.
Men turerna omfattar också någon timme på Harstena – ön som förenar gammal bevarad skärgårdsbebyggelse med restaurang, uthyrningsstugor och bageri. Här finns också en sevärdhet som ingen besökare brukar vilja missa – Djupdalen, dammen med röda näckrosor.
Under stoppet blir det guidning där man får veta mer om öns speciella historia förknippad med just sälar. Sälbådarna utanför Harstena var ostkustens största samlingsplats för gråsäl från 1800-talet fram till 1940 med den nästan ofattbara siffran 30 000 sälar på klipporna. Sedan minskade de drastiskt på grund av miljögifter, men en renare Östersjön har gett dem chansen att komma tillbaka.
För de som vill uppleva mer av Harstena går det att på återfärden från Sandsänkan stanna över natten och åka tillbaka dagen efter med skärgårdsbåten Ellen, som dagligen trafikerar Fyrudden–Harstena.