Mysteriet med "brygghunden" – vem äger utmärglade Gulli?

Fem dagar har gått sedan den utmärglade hunden hittades under en brygga. Än har ingen ägare gett sig till känna, eller hittats.

"Man vill ge henne ett bra liv den tid hon har kvar", säger Gullis nuvarande matte Ingela Karlsson, här med Viola Karlsson.

"Man vill ge henne ett bra liv den tid hon har kvar", säger Gullis nuvarande matte Ingela Karlsson, här med Viola Karlsson.

Foto: Niclas Sandberg

Valdemarsvik2024-07-12 14:00

Nyheten i korthet

  • En övergiven hund vid namn Gulli, som hittades i dåligt skick under en brygga i Fyrudden, tas nu om hand av Ingela och Viola Karlsson på deras gård Nygärdet utanför Valdemarsvik.
  • Gulli får omsorg och kärlek på gården i avvaktan på att hennes ägare hittas. Polisen har gått ut med en efterlysning, men om ingen ägare dyker upp kan Gulli stanna hos Karlssons.
  • Ingela Karlsson, Gullis tillfälliga matte, säger: "Hon är så himla go och man tänker på vad hon varit med om. Man vill ge henne ett bra liv den tid hon har kvar".

Det var i söndags kväll som den svarta hunden hittades, skakandes av köld under en brygga i Fyruddens hamn utanför Valdemarsvik. 

– Hunden har varit utan mat i minst två veckor sa veterinären, berättar Ingela Karlsson på gården Nygärdet som tills vidare har hand om Gulli, som hon kommit att kallas.

Sedan dess har jakten på ägaren till hunden, som troligen är en korsning men liknar en labrador, pågått.

Hon är chippad men inte registrerad och inte anmäld saknad. Trots sökning i 15 europeiska register och polisens efterforskningar har ingen ägare hittats.

undefined
Gulli sover mycket men blir piggare och starkare för varje dag.

Norrköpings Tidningar har hälsat på den lite försiktiga men snälla tiken.

Gulli som ligger och sover vaknar när Viola Karlsson klappar på henne. Hon kommer fram och hälsar snabbt innan hon nosar runt och vill ta sig ut ur rummet. Man förstår att hon varit utan mat länge när man känner revbenen som en tvättbräda under handen.

– Hon är hungrig och söker efter mat nu, säger Viola Karlsson.

Än så länge får Gulli bo i ett rum i ladugården eftersom hon, av smittskyddsskäl, inte får träffa familjens andra hundar än.

Gulli blir ivrig när Ingela Karlsson serverar henne en av dagens små måltider.

– Det är en matglad tjej, världens snällaste. Hon är charmig och jättehärlig men lite försiktig, men efter allt hon varit med om är det inte så konstigt.

undefined
Gulli är nyfiken och uppmärksam. Speciellt när det handlar om mat.
undefined
Gulli får mat ur en skål som är tillverkad så det ska ta längre tid att få i sig maten.

Den mystiska historien om den herrelösa hunden har fått nationell spridning och Ingela Karlsson får ett 60-tal meddelanden per dag – erbjudande om ekonomisk eller praktisk hjälp, teorier om hunden och råd om hur ägaren ska hittas.

– Det är väldigt oklart om man kommer hitta någon ägare. Jag hoppas och tror det, men hur som helst får hon stanna här tills vi gör det, säger Ingela Karlsson.

undefined
Promenader och mat är Gullis favoritsysselsättning.
undefined
Ingela och Viola Karlsson tror att Gulli kan vara av rasen plott och säger att en väg att hitta ägaren kan vara att söka med hennes chippnummer i de rasklubbar som finns i Europa.

Om ingen ägare dyker upp, vad kommer hända med Gulli?

– Om inte Jordbruksverket eller polisen tar ett avlivningsbeslut eller att det skulle behöva göras när de tittar på hennes hälsa så får hon stanna här, om hon skulle gå ihop med våra tikar. Annars får vi hitta ett annat hem till henne.

Ingela och Viola Karlsson tror Gulli är drygt tio år. Hon har pigga ögon, men hör väldigt dåligt eller inte alls.

– Hon är så himla go och man tänker på vad hon varit med om. Man vill ge henne ett bra liv den tid hon har kvar, säger Ingela Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!