Kronfågel kritiskt mot smittskyddsläkarens uttalanden

Att länets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo vill se en avrådan från att äta färsk kyckling väcker stark kritik från Kronfågel.

Kritiken från Kronfågel är skarp, men smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo står fast vid att Livsmedelsverket borde avråda från att äta färsk kyckling.

Kritiken från Kronfågel är skarp, men smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo står fast vid att Livsmedelsverket borde avråda från att äta färsk kyckling.

Foto: Stian Lysberg Solum, TT/Region Sörmland

Valla2020-10-07 05:30

I torsdags publicerades nyheten om att sju medarbetare på Kronfågels anläggning i Valla hade drabbats av campylobacter. Bakterien kan bland annat orsaka feber, kräkningar och akuta diarréer och utbrottet utreds av Arbetsmiljöverket.

Campylobacterinfektion är en anmälningspliktig sjukdom. När smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i Region Sörmland blev varse utbrottet kontaktade han berörda myndigheter och flera möten har hållits. I artikeln slog han fast att man inte ska få en allmänfarlig sjukdom på sin arbetsplats. Han ville även se en avrådan från Livsmedelsverket om att äta färsk kyckling och sade att "Livsmedel som kan orsaka sjukdom ska inte säljas".

I en replik på insändarplats skriver produktionsdirektör Göran Hallinder att det är ett anmärkningsvärt uttalande "som antyder att vi skulle skicka ut produkter som inte är säkra" och kallar det för en allvarlig och grundlös anklagelse. Att Mäkitalo inte inkluderat Kronfågel i de möten som hållits, tycker Hallinder är tråkigt. Han påtalar Kronfågels arbete för att skapa en säker arbetsmiljö och företagets noggranna kontroller och rutiner. Livsmedelssäkerheten är enligt honom ett delat ansvar mellan producent och konsument.

Signar Mäkitalo står dock fast vid sin önskan om en avrådan från att äta färsk kyckling.

– Ett säkert livsmedel är ett livsmedel som inte gör någon människa sjuk när det gäller överföring av bakterier. Om någon blir sjuk av listeria som hittas i lax eller om salmonella upptäcks i en produkt brukar den dras tillbaka.

Mäkitalo säger att det inte är hans uppgift att involvera Kronfågel i de möten som hållits.

– Det är Folkhälsomyndigheten som kallar till möten, inte jag. Mitt fokus är att skydda befolkningen och man har funnit att det är samma bakterier hos slaktkyckling som hos flera av dem som insjuknat.

Att producent och konsument skulle ha ett gemensamt ansvar för livsmedelssäkerheten anser han har viss bäring, men betonar att producenten har störst ansvar.

– Det finns väldigt tydliga dokument om åtgärder i produktionen som skulle kunna minska andelen campylobacter, som man väljer att inte följa. Konsumentens ansvar är att hantera livsmedel på ett sådant sätt att eventuell smitta avdödas och inte sprids vid hantering i köket. Den möjligheten påverkas av mängden bakterier i det man köper.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!