Vård för unga vuxna i Nyköping stängs

Samtalsmottagningen Unga vuxna i Nyköping läggs ned. Landstinget väljer att lägga resurser på vårdcentralerna i stället. – Samlad kunskap splittras sönder, säger Ann-Kristin Stoltz, psykolog, vid Unga vuxna.

SÖRMLAND2016-01-15 06:39

Personalen på Unga vuxna är förbaskade, förbaskade över nedläggningen och den bristfälliga informationen till patienterna. I november fick personalen information från verksamhetschefen Mari Kampf Westerberg.

– Unga vuxna ska läggas ned.

Men sedan har det varit tyst. Ingen information till besökarna, nu möts de av en telefonsvarare som meddelar att verksamheten upphört. De patienter som går på samtalsterapi får göra det till i sommar, sedan hänvisas de till annat.

– Det är vårdcentralerna som fått i uppdrag att ta emot patienterna, antingen ska de vända sig dit eller till vuxenpsykiatrin, säger Ann-Kristin Stoltz.

Hon har arbetat på Unga vuxnas mottagning, som sedan två år huserar vid Bagergatans vårdcentral i Nyköping, i snart åtta år. Kollegan Gunilla Josephson, psykiatriker, har varit med i stort sett sedan starten 2000.

Unga vuxna vänder sig mot ungdomar som står med ena benet i vuxenlivet, åldern 18-23 år. Här erbjöds ungdomar möjlighet till snabb behandling och snart växte verksamheten och efterfrågan på samtalsstöd och behandlingar. Antalet patienter har de senaste åren legat stadigt kring 2 000 och antalet nyanmälningar kring 250 (med undantag för något år).

– Tanken med Unga vuxna var att hålla ungdomar utanför vuxenpsykiatrin. Om vi har avlastat vuxenpsykiatrin? Ja, det vet vi. Vi kan redovisa goda resultat, säger Gunilla Josephson.

Verksamheten Unga vuxna finns inte någon annanstans i länet och har tidigare hotats av nedläggning, men lyckats få verksamheten att drivas vidare.

– Vi gör omstruktureringar av verksamheten vilket gör att Unga vuxna mottagningen i Nyköping inte kommer att finnas kvar. Unga vuxna har varit viktiga för ungdomarna i Nyköping, men något motsvarande har inte funnits för länets övriga medborgare, säger Mari Kampf Westerberg, verksamhetschef för landstingets barn- och ungdomspsykiatri, BUP, där Unga vuxna ingått.

Just att vården ska vara lika sett över hela länet är ett argument till att verksamheten läggs ned.

Mari Kampf Westerberg tycker att man informerat berörda så gott man kunnat samtidigt som man inte velat oroa i onödan.

Men Gunilla Josephson är orolig över framtiden.

– Jag befarar att många patienter inte kommer att söka vård och stöd när man hänvisas till sin vårdcentral eller vuxenpsykiatrin, säger hon.

Fyra anställda berörs av nedläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om