Alltifrån sjukvård till kollektivtrafik kommer att omfattas av regionens sparbeting. I flera år, fram till 2026, kommer sparåtgärderna att pågå i samtliga verksamheter innan man räknar med att ha nått målet – att spara nära en miljard kronor.
För vårdens och patienternas del tror regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus A Johansson att neddragningarna kommer att leda till lägre kvalitet.
– Det är klart, ska vi reducera kostnader med flera hundra miljoner så kommer det att finnas områden där det blir försämringar.
Vilka delar och områden som kommer att påverkas kan han dock inte specificera, då förslaget fortfarande väntar på att tas upp i regionfullmäktige. Förslaget är ett inriktningsdokument, och de konkreta detaljerna presenteras först i samband med budgeten i november.
Men budskapet från regionråd Christoffer Öqvist (M) är att personalminskningar inom hela regionen är ofrånkomliga – omkring 700 personer enligt förslaget. Enligt Magnus A Johansson kommer cirka 400 av dem att omfatta vården. Något som bland annat kommer att påverka väntetider och tillgänglighet för patienterna, menar han.
– Om vi ska göra så kraftiga kostnadsreduktioner så kommer det att innebära ambitionssänkningar. Och det kan innebära försämrad kvalitet till viss del.
Vad skulle det kunna betyda för den enskilde patienten?
– Det kan innebära att man får vänta längre på behandling eller åka längre för att få den vård man tidigare fått på närmare håll, till exempel.
Hur känns det att ansvara för att genomföra de här förändringarna?
– Det är alltid tråkigt att behöva göra saker som innebär försämringar i olika delar, men både jag och mina chefer kommer att göra allt vi kan för att det här ska bli så bra som möjligt med de förutsättningar vi har.
Förslaget från regionstyret innebär också höjningar av taxor och avgifter, samt införande av nya. Som exempel nämns högre avgifter för uteblivna besök i vården, men också parkeringsavgifter och högre priser i kollektivtrafiken planeras.
Återkommande i sparpaketet är även minskningar av verksamheternas utbud. Den sörmlänning som i framtiden exempelvis behöver sjukvård och tandvård kan komma att få ta del av färre tjänster. Beslut om nya familjecentraler sätts på paus, och tillgången till vårdcentraler kan ses över.