Men statsvetare tror att ett nyval ligger långt borta.
– Det är inte så att Kristdemokraternas mandat avgör på något sätt, så i den meningen går det att fortsätta även utan dem. Det är den rimliga gissningen att de andra fem partierna säger att de fortsätter, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid tankesmedjan Timbro till TT.
Debatten på KD:s riksting om decemberöverenskommelsen (DÖ) väntas börja vid 11-tiden, vilket är flera timmar tidigare än vad man tidigare trodde. Beslutet väntas några timmar senare. Nio partidistrikt har uppgett att de tänker rösta för att KD ska lämna DÖ. De får dock tillsammans bara ihop 71 av 274 röster. Men de senaste dagarna har upproret vuxit snabbt. Flera partidistrikt är splittrade. I Norrbotten och Värmland är man kritisk till överenskommelsen, men det är oklart hur deras ombud ska rösta.
Ingen partipiska
Partiledaren Ebba Busch Thors tycker att det "kloka" vore att stå fast vid DÖ. På torsdagen uppgav hon dock att hon är redo att lämna pakten om partiet fattar ett sådant beslut. KD-ledaren tillade också att hon inte räds ett nej. Det har fått motståndarna att känna ytterligare vind i seglen. Busch Thor tolkas som att partiledningen inte tänker använda partipiskan för att få ombuden att följa partistyrelsens linje.
– Hon har inte satt någon som helst prestige i det. Det är ganska ovanligt att en partiledare är så öppen, det ger verkligen en signal om att det är helt okej att rösta emot, säger Andersson Heinö.
DÖ-motståndarna har pratat ihop sig om ett nytt förslag med sikte på att få ett så brett stöd som möjligt. Bakom förslaget står bland annat ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal, EU-parlamentarikern och partistyrelseledamoten Lars Adaktusson och distriktsordföranden i Kalmar län, Anders Andersson. Andersson bedömer att en tredjedel av ombuden på rikstinget vill riva upp DÖ, en tredjedel vill vara kvar i pakten, medan den sista tredjedelen är osäker.
Det är för att få med de osäkra som DÖ-motståndarna enats om det nya förslaget. De föreslår att "rikstinget uttalar att Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja arbetet för att avveckla decemberöverenskommelsen".
Jämfört med ett tidigare yrkande har man nu plockat bort en formulering om att partistyrelsen ska ta initiativ till en gemensam budgetmotion från Alliansen år 2017. Den ansågs skrämma bort dem som inte vill ge partistyrelsen för många pekpinnar.
Även det stora Jönköpingsdistriktet har lämnat in ett yrkande. Distriktet står bakom DÖ, men föreslår att partistyrelsen ges i uppdrag att utvärdera DÖ tillsammans med de övriga Allianspartierna.
– Det handlar om trovärdighet. Vi har gjort en överenskommelse tillsammans med flera andra partier och kan inte bara lämna det, säger vice distriktsordförande Camilla Rinaldo Miller.
Frågan är hur de övriga Allianspartierna reagerar om KD skulle besluta att lämna DÖ. Folkpartiets ledare Jan Björklund uppgav tidigare i veckan att DÖ faller om KD lämnar den. Han pekade då på att det kan bli nyval. Men Allianspartierna lade för några dagar sedan fram sina första egna budgetmotioner på tio år. Så länge partierna röstar på sina egna motioner i riksdagen vinner regeringens budgetproposition oavsett hur Sverigedemokraterna röstar.
Nyval tror alltså inte statsvetaren Johansson Heinö på:
– Däremot kommer det att påverka den interna debatten, framförallt inom moderaterna, där det också finns en stark kritik. Skulle DÖ-kritikerna lyckas nu, mot alla odds, kommer det ju tända ett hopp hos moderaternas DÖ-kritiker också.
– Ett annat scenario är att KD gynnas i opinionen av att de frigör sig, vilket också ökar stressen hos de andra partierna.
Partiordförande Ebba Busch Thor inledningstalar på Kristdemokraternas riksting i Västerås. I dag röstar partiet om det ska lämna decemberöverenskommelsen.
Per Groth/TT