Framåt för vindkraftpark utanför Trosa, Nyköping och Oxelösund trots militär-nej

Försvarsmakten säger nej till planerna på en vindkraftpark ute till havs vid Långgrund i Trosa, Oxelösund och Nyköpings kommuner. Men bygget av vindkraftparken blir nog av ändå, tror vindkraftsbolaget.

vindkraft

vindkraft

Foto:

VINDKRAFT2016-03-16 06:36

Planen är att cirka 190 vindkraftverk ska placeras i ett 130 kvadratkilometer stort område ute till havs vid Långgrund. Försvaret är den enda myndighet som säger nej till planerna eftersom man anser att en etablering skulle skada riksintresset för totalförsvarets militära del.

Centrala myndigheter som Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Riksantikvarieämbetet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått chansen att tycka till om projektet. Ökad insikt om samhällsnyttan ger positiv inverkan på den globala miljön, så bolaget Svea Vind Offshores projektutvecklingschef Maria Brolin är därför optimistisk.

– Området är av riksintresse för vindkraft. Vi får helt enkelt samråda med militären igen för att ge alternativa lösningar. Framför allt bör de få koordinater för var vindkraftverken exakt ska placeras, säger hon.

LÄS MER: Så höga kan vindkraftverken bli

Men ännu är det en lång väg tills parken kan bli verklighet. Enligt bolaget placeras vindkraftverken långt ut för att eventuella närboende i området inte ska störas av parken.

– Vissa vindkraftverk kan synas på två mils avstånd, däremot kan vi lova att de inte stör genom att höras. Reglerna är tuffa för hur högt de får låta. Det ska även vara ekonomiskt möjligt att finansiera elkabeldragning så därför placeras verken inte allt för långt ut, berättar Maria Brolin.

Nyköpings kommun har reserverat sig eftersom man anser att det är svårt för kommunen att bedöma eventuella konsekvenser för landskapet. Trosa kommun är mer positiv till satsningen på vindkraftparken som eventuellt kan komma att synas nordost om Långö och sydost om Hartsö.

– Vi är positiva till alla satsningar på förnyelsebar energi, säger Stefan Björnmalm (C), ordförande i kommunstyrelsens ekoutskott.

Han efterlyser även en rejäl satsning på statlig nivå.

– Riksintresset väger tungt i dessa sammanhang. Det är en maktfråga som egentligen borde vara en regeringsfråga för att få i gång en storskalig produktion.

Vindkraftverken är tänkta att bli uppemot 200 meter höga och ska placeras cirka 800 meter från varandra. Tanken är att verken ska kunna producera uppemot drygt 13 terrawatt-timmar vilket är nästan fyra gånger mer än vad hela Sörmlands elförbrukning var 2013.

Tanken är nu att allmänheten ska tycka till om vindkraftparken. Om allt går enligt tidsplanen så ska anläggningen vara i drift under 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om