Flera V-kandidater i Vingåker brottsdömda

Narkotikabrott, misshandel, våldsamt motstånd och smuggling. Vänsterpartiets kandidater i Vingåker har ett allt annat än fläckfritt förflutet. "Vi har bett en kandidat att ta tillbaka sin kandidatur", säger lokalföreningens ordförande, som nu lägger om kontrollrutinerna.

"Vi ser mycket allvarligt på om man har begått brott och särskilt om det undanhållits valberedningen", säger Maria Forsberg, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Sörmland.

"Vi ser mycket allvarligt på om man har begått brott och särskilt om det undanhållits valberedningen", säger Maria Forsberg, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Sörmland.

Foto:

Vingåker2022-09-10 08:02

De politiska partierna kan och bör göra en vandelsprövning av de personer som de vill ska föra partiets talan och representera medborgarna. Så gör partierna till region eller riksdag.

Men inte alltid på kommunal nivå. Och inte heller gäller det Vänsterpartiet i Vingåker. Inget annat parti i kommunen har kandidater som är brottsbelastade. Men tidningens genomgång visar att Västerpartiet har flera kandidater som dömts för brott. Och det handlar inte om mindre förseelser, utan om allvarliga lagbrott.

Det handlar om brott som misshandel, våldsamt motstånd, smuggling av narkotika och alkohol eller brott mot knivlagen. Tidningen har sökt samtliga för kommentar. När vi når personen som är dömd för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen säger hen så här:

– Det är gammalt det som jag är dömd för, det vill säga det är mitt gamla jag. Jag har inte dömts för något på över två år nu, skriver personen i ett meddelade till tidningen.

Kandidaten som gjort våldsamt motstånd är ångerfull. 

– Det var korkat gjort. Sådant ska inte hända men det är inget jag kan ändra på nu. Det hände för längesen, ungefär fyra år sedan nu, säger kandidaten.

Västerpartiet lokalt i Vingåker kan inte förklara hur kandidater med ett sådant förflutet fått bli kandidater. Till listorna för region och riksdag bestäms kandidaterna på distriktsnivå. Till kommunen bestäms det lokalt.

Thomas Halvarsson, Vänsterpartiets ordförande i Vingåker, säger att han inte var medlem i styrelsen under nomineringsperioden och att han därför inte kan svara på frågor om hur det gick till när listan togs fram.

Han säger sig inte heller känna till kandidaternas förflutna, trots att flera av domarna bara är några år gamla.

– Det är något jag ser väldigt allvarligt på och det är en nyhet för mig, skriver han i ett mejl till tidningen och förklarar att han nu ska prata med kandidaterna. 

– Här har vi uppenbarligen brustit i våra rutiner.

Men han kan inte på rak arm säga om personerna får behålla sin kandidatur.

– Alla människor kan av olika anledningar hamna snett i livet och begå misstag och alla ska kunna ges en chans att få komma tillbaka och delta i samhällslivet. Därför dömer vi ingen på förhand.

Senare meddelar Thomas Halvarsson att partiet tappat förtroendet för en kandidat, men de vill inte säga vem. 

– Vi har bett en kandidat att ta tillbaka sin kandidatur då vår styrelse inte längre har något förtroende för hen. Övriga kandidater har vi, efter att jag har haft personliga samtal med dem, fullt förtroende för. Bara för att man avtjänat ett straff så kan man inte vara avstängd från politiken för all framtid. 

Halvarsson skriver också att den person som saknar partiets förtroende inte kommer att få några politiska uppdrag av partiet.

Kommer ni ändra på era rutiner?

– Ja vi kommer bl.a att ha ett nomineringsmöte innan årsmötet så att en valberedning kan göra ordentlig bakgrundskontroll. Och med det så kommer det inte att vara möjligt att kandidera direkt på årsmötet. 

– Vi ser mycket allvarligt på om man har begått brott och särskilt om det undanhållits valberedningen. I slutändan är det dock en bedömning som måste göras utifrån brottets art och när i tid, skriver partiets distriktsordförande i Sörmland, Maria Forsberg, till tidningen. 

Tidningen har valt att inte namnge de dömda kandidaterna eftersom de inte bedöms stå på en plats där de kan komma att representera sitt parti och dess väljare i kommunfullmäktige, så kallad valbar plats. 

 Vänsterpartiet har i dag två ledamöter i kommunfullmäktige i Vingåker, ingen av dem är bland de brottsbelastade kandidaterna.

Så har vi gjort:

Vi har med hjälp av researchföretaget Acta publica granskat samtliga 1 759 kandidater till region- och kommunalvalen. Vi har undersökt personernas brottslighet genom att söka igenom domar från landets tingsrätter från den 1 januari 2012 och framåt.

Vi har inte tagit med strafförelägganden, det vill säga beslut som kan tas av åklagare som alternativ till åtal. Strafförelägganden kan utfärdas för brott med böter eller villkorligt i straffskalan när den misstänkte har erkänt, exempelvis fortkörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!