Utan nya blodstamceller kommer Robert Lindman att dö av akut leukemi. Med den insikten skrev han ett uppmärksammat inlägg på sociala medier, som ledde till att frivilliga donatorer vällde in till Tobiasregistret. Registret samlar dem som är villiga att donera blodstamceller i Sverige, i dagsläget knappt 175 000 personer.
Nästan 40 000 av dem har anmält sig efter Robert Lindmans rop på hjälp. Nu har fyrabarnspappan från Vingåker fått träff på en lämplig donator, från något av alla register runtom i världen med totalt 36 miljoner personer. Beskedet kom när han befann sig på Linköpings universitetssjukhus, där han just nu genomgår sin fjärde cellgiftsbehandling.
– Man blir så nedsatt av cellgiftsbehandlingen att det tyvärr inte fanns kraft för någon segerdans, men det var skönt att kunna meddela alla i omgivningen att det nu är klart med donator. Det var såklart en förlösande känsla att veta att man nu åtminstone får en chans att besegra sjukdomen. Utan donator hade det inte varit möjligt, säger han via mejl.
Robert Lindman är 41 år och var i sitt livs form när han drabbades av blodcancer innan jul. Familjen hade nyligen flyttat till ett hus vid sjön Tisnaren och egenföretagaren kände att allt flöt på bra, när han plötsligt drabbades av tandvärk och så småningom feber.
Diagnosen, som vände upp och ned på hela livet, kom efter 20 minuter på sjukhuset. Akut myeloisk leukemi, en form av aggressiv blodcancer. Enda chansen att överleva var att hitta en matchande donator, men ingen av dem som fanns registrerade runt om i världen då, passade.
Hoppet står nu till den unga man som efter olika tester har visat sig matcha.
– Många vill vara anonyma men jag hoppas få möjlighet att på något sätt kunna tacka den här personen i framtiden. Alla som anmält sig till Tobiasregistret har gjort en viktig insats och får förhoppningsvis chansen att rädda någons liv i framtiden, säger Robert Lindman.
Transplantationen beräknas ske i slutet på mars och cellerna "skördas" från donatorn två veckor tidigare.
– Stamcellerna förs in på ungefär samma sätt som en blodtransfusion men via en venkateter som jag har inopererad i bröstkorgen. Tanken är att de nya cellerna ska bygga upp ett nytt immunförsvar utan de sjuka celler som funnit där tidigare.
Robert Lindman hoppas att få tillbringa några veckor hemma i Vingåker innan nästa cellgiftsbehandling, den som ska förbereda kroppen för de nya stamcellerna. På Facebook har han tackat alla som samlat in pengar och rekryterat donatorer till Tobiasregistret.
"Jag kan inte i ord beskriva min tacksamhet till alla er som hjälpt till med att dela mitt inlägg och min historia", skriver han.
Hur ser framtidsutsikterna ut?
– Transplantationen är en kritisk process och de första två månaderna är dödligheten runt tio procent. Efter den perioden tar det cirka tre månader innan man preliminärt vet hur kroppen svarat. Sammantaget är det två riktigt kritiska år efter transplantationen, säger Robert Lindman och fortsätter:
– Patienter i mitt åldersspann och med min bakgrund har åtminstone större chans att överleva än motsatsen, om än marginellt. Men allt kan hända, så den värsta perioden i kampen mot sjukdomen ligger helt klart framför mig. Men i och med att jag nu har en donator så har jag fått en chans som jag definitivt tänker ta.