Ukrainafamilj flyttades från Vrena – till Boden

Den 1 augusti skulle ha blivit autistiske Mishas första dag på förskolan i Vrena – istället tvingades familjen plötsligt flytta cirka 100 mil till Boden i Norrbotten.

Misha Shcherban och Zlata Shcherban tillsammans med Fia Anderssons son.

Misha Shcherban och Zlata Shcherban tillsammans med Fia Anderssons son.

Foto: Privat

Vrena2022-08-20 04:55

Galyna Shcherban, dottern Zlata, 9 år, sonen Misha, 6 år, samt deras tre hundar tvingades flytta från Nyköpings kommun trots att familjen etablerat sig i området. Zlata gick i skola i Vrena och hade redan fått kompisar. Misha har autism och väntade på att få inleda en ny utredning i Nyköping. Han skulle även börjat på en förskola i Vrena den 1 augusti. Nu har familjen istället behövt flytta till Boden.

Familjen Shcherban hade bott hos Fia Andersson och hennes familj i Vrena sedan den 20 mars när de flyttade i början av augusti.

– Vi har pratat med Migrationsverket flera gånger och frågat om familjen, för sonens skull, kunde bo kvar hos oss medans de väntade på eget boende, säger Fia.

undefined
Galyna Shcherban kom ensam till Sverige med sina två barn, varav det ena är autistiskt. Hon har bott i Vrena sedan den 20 mars. Nu har hela familjen tvingats flytta till Boden.

Hon berättar att Migrationsverket lovade att det skulle noteras, men hela tiden verkade glömmas bort. Istället sa de att familjen var tvungna att flytta till en anläggning innan de kunde få ett eget boende.

– Jag förstår att man inte kan släppa på reglerna, men med ett barn med särskilda behov kanske man får tänka lite utanför boxen, säger Fia Andersson.

För att få ett eget boende åkte de till slut till Migrationsverket i Flen och blev därifrån skickade till Stockholm samma dag. Väl i Stockholm fick de veta att de skulle till Boden och sattes på en buss nästa kväll. De fick höra att de inte hade något val.

När de efter tolv timmars bussfärd anlände till Boden fick de veta att anläggningen inte accepterade hundar. Till slut lyckades ändå Migrationsverket ordna en lägenhet där familjen kunde bo med hundarna, men det är inte tänkt som ett permanent boende.

– Jag pratade med Migrationsverket i Boden och bad om att de skulle prioriteras för att få Nyköping som hemkommun. Då sa de att de inte visste varför familjen hade flyttats upp dit, säger Fia Andersson.

undefined
Galyna är från Solvjansk norr om Kramatorsk i Donetskregionen. Hennes lägenhet träffades av en missil och hon förlorade allt hon hade kvar i Ukraina. I attacken avled även hennes nära vän och granne.

Galyna Shcherban skriver i ett meddelande till SN att hon upprepade gånger fick höra av Migrationsverket att de i Boden kände till hennes situation. När familjen anlände upplevde hon dock att Migrationsverket inte alls visste vad de skulle göra med familjen.

Hon upplever att hon blev lurad att resa till Boden. För henne är det viktigt att sonen får rätt stöd för sina funktionshinder och hon berättar att de väntade på att få träffa en psykiater i Nyköping.

– Jag tänker på FN:s barnkonvention, det känns om att de är och nallar på punkt tre och fyra, säger Fia Andersson som anser att Migrationsverket inte tar hänsyn till Mishas vårdbehov.

undefined
Misha Shcherban firade sin sexårsdag i Vrena tidigare i somras.

I ett mejlsvar till SN skriver Migrationsverket att de beklagar att familjen tvingats flytta så långt och att de i den mån det är möjligt försöker se till att personer kan flytta direkt till ett kommunalt boende.

"En majoritet har hittills fått stanna kvar i den kommun som de bor i, men flyttar kommer att bli nödvändiga för att uppnå bestämmelserna med en jämnare fördelning av skyddsbehövande från Ukraina mellan kommunerna."

Familjen kommer enligt Migrationsverket få en kommunanvisning inom en vecka och den kommunen har därefter 30 dagar på sig att förbereda boendet. De kan dock inte att säga vilken kommun det blir, men familjens önskemål om Nyköping och de särskilda omständigheterna är registrerade.

Gällande barnkonventionen svarar de "Kommunala tjänster såsom förskola och skola, samt även stöd för barn med särskilda behov finns tillgängliga i samtliga kommuner, vilka också har skyldighet att ta hänsyn till barnets bästa."

Krånglig boendeprocess

Enligt en ny lag som trädde i kraft den 1 juli måste flyktingar flytta till ett evakueringsboende om de behöver Migrationsverkets hjälp med att hitta en bostad. Därefter placeras de någonstans i Sverige efter en fördelningsmodell. För flyktingar som initialt ordnade eget boende genom att till exempel flytta in hos svenska familjer innebär detta att de tvingas lämna platserna de etablerat sig på och flytta till en anläggning innan de kan tilldelas ett permanent boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!