Alldeles invid Vrenaån, omgärdad av hängbjörkar och buskage, ligger en solblekt trästuga med rött plåttak. Den är lätt att missa när man svänger in mot Mårtensvall från väg 52. Men den finns där, bybastun i Vrena. Ända sedan 1930-talet har den inhyst hängivna bastubadare i bygden, allt från smutsiga arbetare från 30-talets gamla tegelbruk, de som behövde en rejäl tvagning, till entusiastiska pensionärer 2013.
- Bybastun är byggd 1937. På den tiden bastade man en gång i veckan, mest för att hålla sig ren. Jag har bastat här sedan början av 90-talet, säger Gunilla Hugsén, som precis avslutat en bastusession med väninnan Sirkka-Lisa Kines.
När SN besöker bastustugan har det dukats upp med fika i omklädningsrummet, kaffe och vetebröd. Herrarna, ett gäng på tre hängivna veteraner, ska snart inleda sin tid av kvällens inbokade bastusession. Dessförinnan avlöser historierna varandra. Det berättas bland annat om finskorna som för några år sedan bastade så varmt att herrgruppen efteråt fick vänta till bastun hade svalnat.
- Vi klarade inte av hettan så vi fick sänka värmen när de var klara, berättar Gerhard Georgsson och skrattar.
Bybastun sköts i nuläget av Vrena idrottsförening som tog över ansvaret från Nyköpings kommun 1995. Bybastuns medlemmar har sedan betalat in en terminsavgift till idrottsföreningen inför varje ny säsong. Nu finns det dock en risk för att man får stänga av stugans bastuaggregat för gott. Medlemsantalet har sjunkit de senaste åren och med det även avgiftsintäkterna.
- Vi var 15-20 personer tidigare men många har blivit äldre och orkar inte längre komma hit. Och så har folk byggt egen bastu hemma, säger Gunilla Hugsén.
- Det som kommunen gärna skulle kunna få bidra med är framförallt elkostnaden, det är det som är avgörande, säger Eric Bundy.
Gunilla har nu skrivit ett brev till Nyköpings kommun där hon förklarat situationen. Hon har tidigare varit i dialog med Lars Persson som är ansvarig för kultur -och fritidsfrågor och tycker inte att det borde vara något problem.
- Inte tror jag de går i konkurs på att bidra till det här, säger hon och skrattar.
Lars Persson är i sin tur inte främmande för att bevilja ett bidrag till Vrenas bybastu.
– Det är ju Vrena IF som har bybastun under sina vingar och vi ser positivt på att föreningar vill utöka sin verksamhet. Vi har inte tagit något beslut om bybastun än men jag tror nog att vi ska kunna stötta verksamheten på något sätt, säger han.