Bra betyg för friskolan i Vrena

– Vi har fått en bekräftelse på att det vi gör är rätt. Det känns bra, säger Päivi Hellberg, ordförande i Vrena friskoleförening.

VRENA2015-02-05 06:21

Friskoleföreningen är en av få skolhuvudmän som klarat Skolinspektionens nyligen avslutade kvalitetsgranskning utan anmärkningar. Fokus för undersökningen var hur huvudmannen styr och stödjer skolorna för att de ska nå de nationella mål som finns i skollagen och läroplanen.

Friskolan i Vrena startade hösten 2012 efter att kommunen beslutat lägga ner mellanstadiet. Meningen var att F-3 skulle fortsätta i kommunal regi men nästan alla föräldrar valde friskolan och kommunen släppte taget. Sedan i höstas driver friskolan även förskolan i Vrena.

– Det känns som ett bra beslut för både oss och kommunen. För kommunen är det svårt att driva enhet på landet och det har ibland varit lite krångligt med samarbete mellan förskolan och skolan, säger Päivi Hellberg.

På skolan går ett 60-tal barn fördelade på tre basgrupper med egna klasslärare. Skolan har även en ämneslärare.

– Vi har behöriga lärare på alla tjänster. Det har inte varit svårt att rekrytera, vi får många bra sökande till våra tjänster, säger Päivi Hellberg.

Inspektionen har bland annat tittat på om skolorna jobbar med sikte på de nationella målen och om man analyserar resultaten för att kunna utveckla skolorna.

Kvaliteten var ett av argumenten för att lägga ner det kommunala mellanstadiet i Vrena. Politiker och tjänstemän ansåg att eleverna skulle gynnas av att gå på Stigtomta skola. Ändå valde de flesta att låta barnen gå i den lilla friskolan.

– Det var svårt att föreställa sig exakt hur det skulle bli. Nu i efterhand tycker jag att vi har lyckats bra med skolan, bättre än vi kunde tänka oss. Ekonomin går ihop och vi har bra kvalité i undervisningen, säger Päivi Hellberg.

Det finns inga krav på föräldrainsatser men många föräldrar är engagerade och arbetar ideellt med att till exempel spola isbanan och ordna roligheter vid sidan av skolan. Skolan drivs sedan starten av en ideell förening. Driftsformen kan förändras till nästa läsår.

– Vi tittar på olika alternativ. Stiftelse och aktiebolag är några alternativ, säger Päivi Hellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om