Fabrikens soptipp har läckt i över 30 år

I över 30 år har det läckt ut från den gamla soptippen som hörde till St Gobain Isovers mineralullsfabrik i Vrena. Nu byggs en ny väg för att kunna komma åt diket där höga halter zink har samlats under årens lopp.

VRENA2016-02-26 17:57

Mitt ute i skogen utanför Vrena, ska jordmassor grävas bort på ungefär 600 meter längs med diket som mynnar ut i Farnebybäcken. Sedan mineralullsfabriken i Vrena började använda deponin i skogen för avfall i början på 1980-talet har framför allt tungmetallen zink läckt ut när regnvatten har runnit igenom tippen. Vartefter åren har gått har zinkhalterna ansamlats i marken och är på flera platser längs med diket fyra gånger högre än gränsvärdet för att räknas som farligt avfall.

Gunilla Arnberg bor en bit bort från tippen, men räknas inte till de som direkt påverkas av den och har därför inte fått information om vad som är på gång.

– Det är lite dålig stil att man inte får information. Jag känner faktiskt ett behov att undersöka vårt vatten i brunnen, säger hon.

Zink är farligt för vattenlevande organismer och växter, men inga mätningar visar att föroreningen ska ha spritt sig till grundvatten eller till dricksvatten i några brunnar.

Än är det inte bestämt hur de förorenade jordmassorna ska tas bort. Men för att de maskiner som behövs ska komma fram måste en ny väg först byggas. En väg som ska tåla 32 ton tunga arbetsmaskiner. Antingen ska massorna grävas eller sugas bort.

– Vi håller en dialog med olika entreprenörer och ska försöka hitta en teknik som fungerar. Vi vet att det finns olika tekniker, men vilken som är bäst vet vi inte än, säger Mats Dorell, miljökonsult vid Structor som sköter arbetet åt företaget St Gobain Isover som inte längre har någon verksamhet i Vrena.

Under arbetets gång ska vattnet skärmas av mot Farnebybäcken så att inga föroreningar läcker ut och de lastbilar som ska frakta bort massorna måste vara helt täta. Vägen står snart klar och troligtvis ska massorna grävas bort någon gång i höst. Därefter kommer det att behöva tas prover kontinuerligt under flera år. Men sedan några år tillbaka finns en reningsanläggning i anslutning till tippen. Anläggningen ska filtrera bort det zink som finns kvar i tippen och förhoppningsvis säkerställa att inga stora mängder läcker ut efter att föroreningarna har grävts bort.

– Men det gäller att följa upp det här. Vi kommer att fortsätta att ta prover. Men det finns en bortre horisont, eftersom det finns en begränsad mängd zink i deponin, säger Mats Dorell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om